Корупцията струва трилион долара на световните данъчни приходи

Сн. БГНЕС

Ограничаването на корупцията в световен план може да генерира около 1 трилион долара годишно допълнителни данъчни приходи, сочи изследване на Международния валутен фонд, цитирано от Ройтерс в четвъртък.

В допълнение към увеличаването на държавните приходи, борбата с корупцията също така може да намали прахосването на средства и да подобри обществено доверие в съответното правителството, сочат изводите на финансовата институция.

"По-малката корупция означава по-слабо изтичане на приходи и по-малко загуби на разходите, както и по-високо качество на общественото образование и инфраструктура", се казва в доклада на фонда.

Данните показват, че моделът на по-ниско корупционно усещане и на по-високи приходи се запазва в индустриално развитите, развиващите се и страните с ниски доходи.

Според разчетите, направени от експертите на МВФ, страна с развита икономика, овладяла корупцията, има с 4.5 на сто по-високи данъчни приходи в брутния си вътрешен продукт, отколкото в страни с малко развити икономики.

Само подкупите, давани всяка година по света, са на стойност 1.5 трилиона долара и представляват близо 2 процента от световния БВП, посочват от фонда.

Прането на пари и финансирането на тероризма са другите обезпокоителни измерения на този проблем, заяви преди два дни управляващият директор на МВФ Кристин Лагард в реч, произнесена в навечерието на пролетните срещи на МВФ и на Световната банка.

"Това ново проучване потвърждава онова, което отдавна сме подозирали: корупцията подкопава растежа. Тя увеличава неравенствата. Тя подхранва недоверието (в институциите и правителствата)", коментира Лагард.

Една от последиците от корупцията са по-ниските бюджети, заделяни за образованието и здравеопазването, отбелязват авторите на доклада. Такъв е най-вече случаят с най-бедните страни или с държавите с нововъзникващи пазарни икономики, допълват експертите на МВФ, цитирани от АФП.

На пролетните си срещи през 2018 година МВФ прие нова рамкова схема за по-системно оценяване на корупцията в 189-те страни членки.

Освен с определянето на естеството и степента на корупцията, както и с анализа на управление МВФ обяви, че ще се захване с частните играчи.

Като най-корумпирани се определят енергийният сектор, секторът на обществените услуги и транспортът.

Споделяне

Още от Бизнес