Корупцията трябва да се предотвратява с нетрадиционни способи

Корупционното поведение е едно от най-трудно доказуемите, но специалните разузнавателни средства (СРС) са един добър пример за хващането му. Това заяви в петък зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред БНР.

По думите му корупцията е почти неуловима с конвенционални способи, за това трябва да бъдат използвани нетрадиционни способи, без да се прекрачва границата на нарушаване на човешките права.

Вучков смята, че темата за прилагането на СРС е централна и не бива да се подценява, затова сегашното ръководство на МВР е първото, което представя доклад на Народното събрание.

"Той е секретен, разбира се, но данните му са известни. Има приложени 10 000 СРС на 3000 души. Важният въпрос, който трябва да се дебатира, е за броя за СРС. Не знаем доколко е възможно да се остойности едно прилагане на СРС, бюджетът може да бъде прекрачван, но все пак е необходимо и тяхното лимитиране. "Ограничаването на използването на СРС ще насочи към конвенционалното търсене на доказателства, защото прилагането на СРС невинаги е най-добрият подход за намиране на доказателства”, коментира още зам.-министърът.

Споделяне

Още от България