Корупцията в агенцията за чужденците нямала връзка с политиците

Проверяват се 40 хил. паспорта, издадени през последните пет години

Корупцията в агенцията за чужденците нямала връзка с политиците

Корупционните схеми в агенцията за българите в чужбина са били дело на няколко души, които са "работили" без политическа протекция. Освен бившият шеф на структурата Петър Харалампиев, главният ѝ секретар Красимир Томов и обвинените като посредници Марко Стойов и Петя Симеонова, други хора няма да бъдат привличани под отговорност.

Прокуратурата е разпитала бившата служителка на правосъдното министерство Катя Матева, която твърдеше, че схемите са се случвали под протекцията на ВМРО, но от това не е последвало нищо. Това се разбра след изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев в сряда от парламентарната комисия, която се занимава със случая.

"До този момент няма данни политически сили да са свързани с този процес. Не говорим за политически партии, а за отделни физически лица, които са изградили една схема", обясни Гешев.

Ще се гръмна

Така прокуратурата зачерква твърденията на Матева, според която лично вицепремиерът Красимир Каракачанов е знаел за схемите.

След ареста на Харалампиев, министърът на отбраната призна, че той е бил негова кандидатура за поста, но отрече всичко останало и заяви, че е готов да се гръмне на площада със собствения си пистолет, ако се докаже, че партията му е взимала пари.

Закривай

Агенцията за българите в чужбина трябва да бъде закрита в сегашния ѝ вид, заяви главният прокурор. Според него начинът ѝ на функциониране в момента предразполага към корупционни схеми. Той сравни структурата с Държавната автомобилна инспекция (ДАИ), където според него на всеки шест месеца имало нов корупционен скандал.

Според Цацаров ДАБЧ трябва да се прехвърли към външно министерство и за отговаря само за образователни и културни въпроси на българите в чужбина, а целият процес по издаване на гражданство да се контролира от правосъдното министерство.

Проверки

В момента МВР и ДАНС проверяват 40 хил. паспорта, които България е дала на чужденци през последните пет години, заяви Цацаров. Проверката е по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Едва след приключването ѝ ще може да се каже дали гражданство е дадено на осъждани или опасни за националната сигурност хора, или на такива, които не са отговаряли на изискванията.

Наскоро стана ясно, че държавата е дала гражданство на руския милиардер Сергей Адониев, въпреки че той е бил осъждан за измама и пране на пари в САЩ години по-рано. С паспорт се бе сдобила и съпругата му. Гражданството на Адониев бе отнето след медийни публикации.

Споделяне

Още по темата

Още от България