Корупцията в българското правителство се поражда основно от ДПС

Приемането на България в ЕС не помогна на правителството да се справи с корупцията, в чиято основа до голяма степен е турската етническа партия ДПС, пише в сряда британският вестник “Файненшъл таймс” в статия под заглавие “Имиджът на България е опетнен за много чуждестранни инвеститори”.

Повод за публикацията е скандалният казус с канадската компания “Дънди прешъс металс” (Dundee Precious Metals), която се смята за "първокласен инвеститор" в България, но не може да получи разрешение да продължи работата си.

Изданието отбелязва, че още десетина чужди компании с проекти на стойност около 2 млрд. долара имат същите проблеми.

Канадската минна групировка, която е регистрирана на фондовата борса в Торонто, включи голяма сума за екологично почистване в пакета инвестиции от 175 млн. долара за модернизиране и разширяване на най-голямата златна мина на Балканите в Челопеч.

Лорънс Марсланд, който е изпълнителен директор на българския филиал на “Дънди”, казва пред “Файненшъл таймс”, че износът на богатата на злато медна руда се е удвоил до 1 млн. тона годишно и компанията е на печалба. Следващата фаза от плановете е построяване на фабрика за преработка на мед и злато в Челопеч.

Воденото от социалистите коалиционно правителство обаче забави с повече от 9 месеца вземането на решение за проекта, посочва “Файненшъл таймс”.  Причина за това е продължаващият отказ на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС) да подпише екоразрешително на компанията.

Вестникът цитира шефа на Държавната агенция за инвестиции Стоян Сталев: “Компании от тази категория трябва да печелят от ускорените процедури за получаване на лицензи и разрешителни".

“Дънди” не е единственият чуждестранен инвеститор, на който се налага да чака дълго за разрешително. Десетина компании с проекти на обща стойност повече от 2 милиарда долара имат подобни проблеми, според членове на Българската асоциация на работодателите и индустриалците.

"Очакваше се бюрократичните пречки да намалеят с наближаването на членството на България в ЕС, но това не стана", казва Марсланд пред “Файненшъл таймс.

ЕС бе близо до отлагането на присъединяването на България, заради неуспеха да се бори с корупцията и престъпността. Европейската комисия заяви, че ако не бъде отбелязан значителен напредък предпазни клаузи могат да влязат в сила и следващата година.

Докато преките чуждестранни инвестиции се очаква да надхвърлят  2 милиарда долара през 2007 за трета поредна година, инвеститорите продължават да се оплакват от административни пречки, искания за рушвети и неефективност на правосъдната система, пише още “Файненшъл таймс”.

Българските политици критикуват ДПС, което участва в коалиционното правителство, че не успява да се пребори с корупционните практики. Лидерът на ДПС Ахмед Доган публично говори за "обръч от фирми", които се радват на близки отношения с неговата партия, посочва изданието.

Вестникът цитира бившия екоминистър Евдокия Манева, че повече от 400 разрешителни са задържани в министерството на околната среда и водите, контролирано от ДПС. "Ясно е, че става дума за корупция", казва Манева.

В интервю за "Файненшъл таймс" Чакъров посочва, че “Дънди прешъс металс” е много добър инвеститор, но правителството иска внимателно да проучи въпроси, повдигнати от местното население и природозащитните групи. "Искаме инвеститорите да са доволни, но трябва да защитаваме и националните си интереси", казва министърът.

В същото време канадската компания разработва резервен план за изграждане на завод за извличане на злато извън България. ,”Много малко чужди предприятия приемат концентрата от Челопеч, поради високото съдържание на арсеник, и нашите договори с тях скоро изтичат. Не можем да си позволим да чакаме безкрайно", изтъква Марсланд.

Споделяне

Още по темата

Още от България