Корупцията в Европа пречи на справянето с кризата

Политическата и бизнес корупция в Европа и по -специално в средиземноморските страни може да ги отслаби допълнително и да затрудни изхода от кризата в еврозоната, смята "Трансперанси интернешънъл". Макар че Европа гледа на себе си като един от най-слабо поразените от корупция региони в света, много малко държави в Европа регулират лобизма или дават на гражданите лесен достъп до публична информация, с което позволяват на политическите и бизнес елити да отклоняват средства, се казва в доклада, цитиран от Ройтерс.

Дълговата криза продължава вече две години и половина, а корупцията означава, че ограничените публични финанси се харчат неефективно и може да бъдат отклонявани в момент, когато правителствените приходи се топят бързо заради рекордната безработица.

Стари със слаба защита от корупция често се оказват и сред най-проблемите по отношение на публичния дълг в момента, каза Фин Хайнрих от "Трансперанси интернешънъл".

Одитните институции са особено слаби и често не са независими от правителството, допълва той.

В доклада се посочва, че Гърция, Италия, Португалия и Испания, които са с най-тежки финансови проблеми сред страните от еврозоната, страдат от дълбоко вкоренени проблеми, свързани с публичната администрация, чиито представители не са държани отговорни за действията си.

Макар че технически не става дума за незаконни действия, политически и бизнес лидери използват своето влияние, за да печелят контракти и да прокарват политики, а парламентите често не успяват да наложат съществуващи закони и правила за борба с подкупите, се казва в доклада.

"Връзките между корупцията и продължаващата финансова и фискална криза в тези страни не могат повече да бъдат пренебрегвани", отбелязва "Трансперънси ннтернешънъл" .

Корупцията струва на Европейския съюз около 120 млрд. евро ($ 150 млрд.) годишно, според Съвета на Европа. Много анализатори казват, че тази цифра вероятно е по-висока.

Сделките по приватизация създават благоприятна почва за присвояване на средства. "Трансперънси ннтернешънъл" предупреди, че програмите за приватизация в Гърция и Португалия рискуват да оставят по-малко пари за изплащане на дълговете и дефицитите.

Правителствата може да не получат от приватизацията толкова пари, колкото би трябвало, защото ще се възползват определен брой хора, близки до частни компании, а не обществото, смята директорът по изследванията в "Трансперанси интернешънъл".

Корупцията е изключително трудно измерима, но 74% от европейците я посочват като нарастващ проблем в техните страни, според последното проучване на Евробарометър. Европейската комисия описа корупцията като "болест, която разрушава страната отвътре".

"Трансперънси интернешънъл" отчита, че проблемът не се ограничава с държавите от Южна Европа. Много страни в Западна и Северна Европа нямат адекватно работещи антикорупционни агенции, докато богатите Швеция и Швейцария нямат обвързващи правила за регулиране на частни дарения на политическите партии.

Регулациите в Холандия се разглеждат като "напълно неадекватни", се казва в доклада, според който въведените забрани за корпоративни дарения в Белгия и Франция не са ефективни, защото финансирането може да бъде изтласкано по други непрозрачни канали.

В доклада се отбелязва, че влиянието на лобистите е забулено в тайна и над 3 000 лобистки групи в Брюксел трябва да бъдат заставени да се впишат в единен регистър, вместо в различни доброволни регистри.

"Притесненията на европейците не са за потенциална корупция в полицията или нещо подобно", каза Хайнрих. "Те разглеждат корупцията като тесни взаимоотношения между бизнеса и политическия елит. Европейските лидери не вземат това предвид."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа