"Косачи" на Елин Пелин се падна на матурата по български език

Над 52 000 младежи се явиха на първата задължителна матура

Сн. БГНЕС, архив

Над 49 000 дванадесетокласници се явиха във вторник на първата задължителна матура, която е по български език и литература. Анулираните писмени работи са 11, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

За матурата по български език и литература предварително бяха подали заявление 52 650 зрелостници.

Изпитът има три модула. Първият е от 30 въпроса с посочени възможни отговори. Времето за попълването на теста беше 60 минути. Вторият модул е от 40 въпроса, част от които са със свободен отговор. Времето за решаването им също беше 60 минути. За последния, трети модул, бяха отделени 120 минути. За това време учениците трябваше да напишат интерпретативно съчинение или есе върху разказа "Косачи" на Елин Пелин.

Учениците със специални образователни потребности имат 2 часа повече за изпита.

Препитването започна в 8.00 часа. Преди това със специален софтуер от над 11 милиона комбинации беше избран изпитният вариант на матурата. Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа.

След 16.00 часа на сайта на министерството беше публикуван изпитният вариант, както и ключът с верните отговори.

Матурата по български език се провежда в 4143 зали в 677 училища, включително и две в чужбина. Стаите са оборудвани с камери, които следят за преписвачи. Със същото, както и с организирането на изпита са ангажирани 10 500 квестори - по двама в стая и дежурни по коридорите.

На 23 май е вторият задължителен зрелостен изпит, а учениците избират по какъв предмет да е той. За втората задължителна матура заявления са подали над 41 700 младежи.

За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за получаване на степен на професионална квалификация (СПК) желаещите са 10 421 ученици.

Матурите по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. По втория също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.

Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.

Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България