Кошлуков атакува журналиста Горан Благоев заради критики към премиера и църквата

"Ако някой смята, че църквата не работи добре - да слага расо и калимявка", обяви той пред СЕМ

Кошлуков атакува журналиста Горан Благоев заради критики към премиера и църквата

Директорът на БНТ Емил Кошлуков затвърди предположенията, че ще отстрани Горан Благоев като водещ на предаването "Вяра и общество" заради критиките му към висши представители на Българската православна църква (БПЦ), към изпълнителната власт и лично към премиера Бойко Борисов, включително и заради въпроси, свързани с отпусканите пари за БПЦ.

Кошлуков изложи доста открито тезата си пред Съвета за електронни медии (СЕМ), който го изслуша в сряда по повод поредния скандал в държавната телевизия – този път около "Вяра и общество". Както стана ясно в последните дни, Горан Благоев се е оказал неблагонадежден заради напрежението между него и Светия синод на БПЦ.

Според Кошлуков в предаването целенасочено се канят хора, които хулят БПЦ.

Моята практика е да налагам наказания, вероятно ще бъде така и сега, каза Кошлуков в отговор на въпрос на члена на СЕМ Розита Еленова дали Горан Благоев ще остане в БНТ. "Той е емблема за предаването за вяра. Емблема за "Панорама" е и Иван Гарелов, пък го води Бойко Василев. Предаването е продукция на БНТ, никой не е женен за своето предаване, на никой предаване не му се полага по наследство", добави той.

Кошлуков недоволен, че Благоев не е "в рамката"

Кошлуков каза пред СЕМ, че никой не може да се меси в това как се управлява БПЦ.

"В предаването тази рамка се нарушава непрекъснато. От години представители на църквата не присъстват в предаването. Позволява си да има злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари, анализи и окачествявания на църковни водачи. За съжаление в последния брой има и такива на държавни лица – на министър-председателя Бойко Борисов", каза Кошлуков.

Последният брой на "Вяра и общество" бе излъчен на 6 юни, а една от темите бе "Рискова симбиоза между Църква и Държава" - за отпуснатите средства от държавата за Българската православна църква по време и след пандемията, както и дадените 1 300 000 лева само за пречиствателна станция на Рилския манастир.

Според Кошлуков в предаването се прокрадвали тези, че изпълнителната власт и премиерът Борисов си "купуват" църквата с допълнителните средства, които им се отпускат за капиталови разходи. "Вследствие на тези манипулации зрителите обвиниха премиера в престъпление "купуване предизборно на гласове", каза Кошлуков. Ето защо той смята, че Благоев дискредитира Министерския съвет и ръководството на БПЦ.

Кошлуков даде да се разбере, че не приема каквато и да е критична позиция към БПЦ.

"Всички опити това да се представя като търсене на истината са абсолютно неоснователни с оглед на Закона за вероизповеданията, Конституцията и Закона за радиото и телевизията. С други думи, ако някой смята, че църквата не работи добре – да слага расо и калимявка и да ходи да я оправя или да си основе нова. Държавата и обществена телевизия има най-малко право да се меси в тези неща", каза той.

В защита на тезата си Кошлуков изтъкна и това, че България е заобиколена от православни страни и в нито една от тях няма "такова предаване". По димите му БНТ с "Вяра и общество" е причинила "много болка на много хора".

Бетина Жотева: Вярата никога не е хулена в това предаване

"Доста страшни обвинения хвърляте срещу водещия Горан Благоев. С много голяма част от тях не съм съгласна. Искам само да ви отбележа, че аз не видях нито една секунда, в която вярата да бъде хулена в това предаване. Вярата никой никога не я е хулил. По-скоро беше изразявано критично отношение към църквата и нейните земни представители. Бяха задавани въпроси как те боравят с едни държавни средства", каза председателят на СЕМ Бетина Жотева. Тя добави, че е готова да влезе в теологически спор с Кошлуков, но призова разговорът да се придържа към темата за предаването и дали има нарушение на Закона за радиото и телевизията.

Жотева изтъкна, че досега СЕМ не е правил методичен надзор на предаването и има доклад само за последния брой. "Затова не можем да имаме такава статистика за недостатъците на предаването", каза Жотева и повтори, че православието не е критикувано.

Кошлуков каза, че в БНТ са получени 100 писма на възмутени зрители във връзка с последния брой на "Вяра и общество", излъчено на 6 юни.

Жотева попита и как е възможно предаването да е излъчено на 6 юни, а едва 10-12 дни по-късно започват да валят "масирани сигнали, правени под индиго" и то по време, съвпадащо с атаката на Кошлуков към Благоев.

Още обвинения

По думите на Кошлуков Благоев нарушавал етични стандарти, защото е подписал договори със свои роднини, включително и със съпругата си, освен това плащал на някои от гостите.

Шефът на БНТ изтъкна също, "Вяра и общество" попада в категорията "Култура, научни, религиозни и други предавания" и не е публицистично предаване, но практика е точно такова: "Само в последния брой се коментират теми като министерски постановления, дават се дефиниции на корупция и класация на държавата. Това са основни теми за "Референдум", за "Още от деня", но не и за религиозно предаване", каза Кошулков.

Той реши да направи и разбор на едно от излъчените видеа в последния брой.

"Предаването работи с манипулирани видеа. Темата за "дотирането" на църквата, както я нарича Благоев финансирането, започва с видео, в което виждаме изявления на митрополит Гавриил Ловчански, който казва, че хората благославят нашия премиер са много щастливи с него, защото трябва да се радваме, че има такъв. След това има изказване от същата пресконференция, който хвали премиера, а веднага след него има изказване на Борисов, който обещава да даде пари. Тези две изказвания са цитирани некоректно. Те не са отговор едно на друго. Борисов не казва това по повод изказването на Гавриил, а го казва много по-късно в отговор на журналистически въпрос. Така залепени, оставя впечатлението, че едните го хвалят, а той си плаща за хваленето", разсъждава Кошлуков, който или не вижда причинно- следствената връзка в изказванията или се прави, че не я.

Изтъкна още, че в предаването нямало представители на църквите. Всъщност обаче това не е решение на Благоев, а на Светия синод, който е забранил висши духовници да участват в предаването, макар че това вече не е така.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?