Кошлуков бил демократ без грантове, не харесвал "Атака", а партийната й телевизия само програмирал

Каменаров предлага нови варианти за финансиране на БНТ, а Гарелов - пряка конкуренция с търговските телевизии


Влизайки в тона на близките до Делян Пеевски медии и ползвайки опорните им точки, кандидатът за генерален директор на БНТ Емил Кошлуков се провъзгласи за пазител на демокрацията и за човек, на когото не можело да се въздейства. В хода на изслушването му пред СЕМ във вторник той се ограничи с мъгляви обяснения за последната си месторабота – програмен директор на телевизия "Алфа", която е партиен рупор на съуправляващата партия "Атака". Кошлуков изтъкна, че не харесва партия "Атака", но пък телевизията им се издържала с пари от партийната им субсидия, ето защо било ясно откъде му идвала заплатата, тъй като на "някои други медии" финансирането било неясно.

Бившият депутат от НДСВ, който е разглеждан като фаворит в конкурса за директор на обществената телевизия, изложи своята концепция последен след останалите петима кандидати, изслушани на 21 и 22 август, съгласно утвърдения от СЕМ график.

Говорейки за "Алфа", Кошлуков направи връзка с шефския си пост във финансираната от Корпоративна батнка телевизия ТВ 7 и обясни, че след 14 юни 2013 г., когато започна протестът ДАНСwithme заради избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, той се извинил във Фейсбук, че медията не отразила адекватно протестите. По думите му той щял да отговаря на въпроси за "Алфа", когато "петимата журналисти от един вестник и списание" питат шефовете си за стенограмата от разговори на групата "Арго", на която те са присъствали.
Кошлуков призова членовете на СЕМ да не се страхуват от "журналистите", защото били избрани от президента и Народно събрание.

Той разясни, че като програмен директор в партийната телевизия на Волен Сидеров отговарял само за програмирането, не е произвеждал продукция.

Освен това увери, че в предишната си кариера на тв водещ бил достатъчно обективен, за да няма сега съмнение относно независимостта му начело на БНТ. За пример даде трите години, в които е водил "Факторът Кошлуков", когато много по-често му гостувал тогавашният опозиционен лидер Сергей Станишев, отколкото премиерът Борисов. Кошлуков освен това сподели, че когато в ТВ 7 е имало "анти-ГЕРБ говорене", в неговото предаване е нямало подобно нещо.  

"Редакционната независимост е жизнено важна. Свидетел съм как една добре позиционирана телевизия се срина, когато започна да обслужва партийни интереси", коментира още Кошлуков, визирайки работата си в ТВ7. Но отбеляза, че дори тогава Николай Бареков му гостувал само веднъж.

"Аз самият съм страдал от липса на свобода на словото", каза той предвид присъдата си отпреди 1989 г. И обеща пълна независимост на БНТ.

Кошлуков не пропусна опорната точка за "грантовете", като я вмъкна във въпрос за новините на турски език по БНТ. По думите му той досега винаги е защитавал демокрацията, без да взема грантове за това. 

Никой не пита за политически зависимости

По време на изслушването впечатление направи подчертано любезния тон на членовете на СЕМ към него. За политическата му обвързаност го попита само Иво Атанасов (от квотата на БСП), който обаче предварително сподели, че Кошлуков е доказал, че показва всички гледни точки. Въпросът му бе допълнен от члена на СЕМ Мария Стоянова. Останалите трима представители на съвета не повдигнаха темата, като по-интересни им се сториха въпроси за забавни картинки, които Кошлуков е прикрепил към презентацията си.

Според правилата за избор на шеф на БНТ, кандидатите не трябва да имат икономически и политически зависимости. Членове на СЕМ обаче коментираха неофициално, че работата на Кошлуков в телевизията на партия "Атака", предишната му политическа обвързаност с НДСВ, "Новото време" и партия "Лидер" на Христо Ковачки, не означават политическа зависимост. Поради тази причина той бе допуснат и до финалния етап на конкурса.

В представянето си Кошлуков заяви, че със своя ресурс БНТ може да произвежда по-красиво, интелигентно и интересно съдържание, което да е по-гледано. В тази връзка предвижда да се създаде дирекция "Мултимедия" с кросмедиен нюзрум и редактори за мултимедийните платформи. Друга стратегическа реформа е отдел за анализи и проучвания, който да задава новите тенденции, да насърчава добрата реализация и да определи еталони за заплащането. Според него сега заплатите в БНТ са ниски и телевизията няма как да запази кадрите си, ако не им вдигне парите.

Кошлуков предвижда и по-достъпно съдържание за незрящите и глухонемите, повече авторска продукция за деца.

Запитан за липсата на конкретни програмни предложения в концепцията, той отговори: "Правил съм вероятно най-много предавания от всички кандидати и не си представям, че ще дойда тук с конкретни предавания, ще кажа кое пада и кое остава".

Не може с лека ръка да се говори за сваляне на програми и цели канали, каза Кошлуков. Той бе и сред малкото кандидати, които не предлагат преформатиране на профилираните канали на БНТ, а обеща да работи за тяхното развитие в сегашния им профил. Идеята за приемственост е залегнала в цялата ми концепция, отбеляза кандидатът.

На няколко пъти Кошлуков опита да осмее другите кандидати, като коментира техни идеи.

Най-обширно обаче се спря на използването на социалните медии за популяризация на бранда на обществената телевизия. Според Кошлуков БНТ може да създава дори съдържание от популярните "мемета" в социалните мрежи. 

Каменаров: Фиксирани новинарски екипи, нов сутрешен блок

Фиксирани екипи на водещи новините, преместване на предаването "Панорама" в събота или неделя, създаване на Библия със златни правила за вътрешните продукции - това са част от идеите на дългогодишния кадър на БНТ и настоящ кандидат за генерален директор Константин Каменаров.

В концепцията си той акцентира най-силно на програмата и на търсенето на допълнителни източници на финансиране за БНТ извън отпускания ѝ от държавата бюджет.

Кандидатът смята, че БНТ е лидер в новинарското и публицистично съдържание. Според него, за да разшири тя своето влияние, трябва да изпълни цялата си програма с качествени продукции и в това трябва да е съсредоточен целият човешки и финансов ресурс.

Той изброи няколко конкретни идеи в тази посока. Една от тях е административна реформа, която да редуцира морално остарелите звена и да намали служителите в пренаселените дирекции, като в същото време се подсилят други звена с недостатъчно кадри - например в маркетинга и продажбите.

Търговските звена трябва да насочат усилията си към търсене на европейско финансиране или към партньорства за социална отговорност с големи корпорации, които имат големи бюджети за социални проекти.

По думите на Каменаров части от бюджета на БНТ, които сега по регламент се дават за други дейности, могат да бъдат предоговорени и да бъдат насочени също към програмата.

По негово мнение е добре продуктовото позициониране да бъде позволено и извън кинопродукциите, а рекламните слотове в праймтайма да се увеличат.

Първата си задача като генерален директор за Каменаров би била да събере екип от модерно мислещи и можещи хора, а втората - да направи одит на състоянието на телевизията.

Бъдещето на каналите на БНТ той вижда с БНТ1 като политематичен флагман, придружен с група профилирани канали. БНТ2 например трябва да стане културно-образователен, посочи Каменаров. Той добави, че би променил изцяло философията на вземане на решения относно програмирането.

По думите му в момента всеки канал на БНТ има програмен директор, но той би въвел "шапка" над всички тях.

Каменаров обеща и пълна промяна на сутрешните блокове, които според него предлагат свирепа журналистика, а трябва да са фонови предавания, след които зрителите да не излизат освирепели и озверели от вкъщи. По думите му БНТ е в позиция да "налага" мода.

Гарелов: БНТ да влезе в конкуренция с бТВ и Нова

Дългогодишният водещ на "Панорама" Иван Гарелов пък смята, че БНТ трябва да влезе в пряка конкуренция с двете търговски телевизии – бТВ и Нова.

Той предлага преместване на "По света и у нас" в 19:00 часа и коментарни слотове в емисиите. По думите му така зрителите ще предпочитат новините на обществената телевизия. "Малко хора след като вече са изгледали емисия в 19 часа по търговска телевизия, ще гледат и тази в 20 ч на БНТ. Новините са едни и същи. Различно е представянето им", обясни журналистът.

Гарелов предложи нов тип подход във финансирането на телевизията - всяка година тя да разчита на твърд процент от БВП или от друг макроикономически показател. На няколко години веднъж този процент може да се ревизира.

Той остро разкритикува програмното съдържание на телевизията. Според него съществуват предавания с изключително високо качество, но те потъват в разхвърляната и хаотична програмна схема, в "общата посредственост и скука".

Гарелов каза още, че БНТ 2 сега вижда като кошче за по-некачествените програми, а "БНТ Свят" се правела като за въображаеми емигранти от старо време.  HD каналът се пълнел с каквото падне от спорта. Вместо това Иван Гарелов предлага БНТ 2 да е 24-часов канал за култура, образование и наука, а БНТ HD да е спортна младежка програма.

Регионалните програми на БНТ в идеалния случай трябва да заработят самостоятелно и да се качат на мултиплекс, ако се намери финансиране. Гарелов предлага те да имат нови имена - БНТ Море, БНТ Мизия, БНТ Тракия и БНТ Пирин.

В понеделник Съветът за електронни медии изслуша другите трима кандидати за шеф на БНТ – спортният журналист от медията Сашо Йовков, бившият шеф на БНР два мандата Валерий Тодоров и Тома Иванов, бивш член на СЕМ, бивш главен счетоводител, финансов и изпълнителен директор на БНТ, а за кратко и.д. генерален директор.

След като приключиха изслушванията във вторник, предстои в сряда СЕМ да проведе гласуването за генерален директор на БНТ. Вотът ще бъде в 11 часа. Според някои предварителни информации е възможно медийният регулатор да не успее да избере нито един от кандидатите и Вяра Анкова да остане начело на БНТ до обявяване на нов конкурс. Последните нагласи обаче са избор все пак да се състои.

Споделяне

Още по темата

Още от България