Кошлуков говори заоставка на Петканов, Доган е против

Вътрешният министър Георги Петканов и цялото политическо ръководство на МВР трябва да подадат оставка, заяви за пореден път депутатът от НДСВ Емил Кошлуков. Според него обаче това няма да стане, защото "панайотките" в НДСВ и БСП щели да крепят министъра. Кошлуков, който е близък с лидера на ДПС Ахмед Доган, пропусна да отбележи пред Би Ти Ви, че най-вече ДПС брани министър Петканов.

Няколко часа по-късно Доган отново защити Петканов пред журналисти и обяви, че смяната му само ще създаде проблеми. Лидерът на БСП Сергей Станишев не каза и дума срещу вътрешния министър и обяви, че отговорност трябва да понесе цялото правителство на Сакскобургготски.

Повод за поредните критики на Кошлуков е вчерашното четворно убийство в бизнессграда на ул. "Джеймс Баучър" 87, където при взрив в асансьор бе убит мозъка на икономическите схеми на СИК Стоил Славов и тримата му бодигардове.

Кошлуков, който при стрелбите миналата година атакува и професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шефа на НСБОП ген. Румен Миланов, днес ограничи критиките си само към кабинета на министъра.

Не било време за оставки

На заседанието на ПГ на НДСВ във вторник вечерта обаче Кошлуков е мълчал през цялото време и изобщо не е повдигнал въпроса за оставка на политическото ръководство на МВР. Преди заседанието зам.председателят на ПГ Борислав Цеков обяви, че НДСВ ще излезе с политическа позиция за случая. Това не се случи. Депутатите са изслушали информация от зам. министър Румен Стоилов, определена от Тошо Пейков като "преразказ на вестникарските статии" и са се разбрали още в сряда да започнат с обсъждането на стратегията за борба с организираната престъпност. Според царски депутати Стоилов им разказал само технически подробности за инцидента и действията на полицията, без да са споменава версии.

Вчерашният атентат отваря нова страница в действията на организираната престъпност и са необходими нови мерки, коментира Борислав Ралчев, зам.-председател на ПГ на НДСВ, пред Дарик радио. Според него е необходимо сериозно отношение, а не политически дебат кой е виновен и въпроса за оставките. Сега е по-важно какви са мерките, които се взимат срещу организираната престъпност и каква е тяхната ефективност, добави той, като отказа да посочи кой би могъл да поеме личната отговорност.

Доган: Смяната на Петканов ще създаде повече проблеми

Запитан дали е нужно ръководството на МВР да понесе отговорност за случващото се, по обяд лидерът на ДПС Ахмед Доган каза: "За всеки престъпен акт, колкото и трагичен да е той, да се иска оставката на министъра не е най-адекватната мярка, която трябва да се вземе".

Според него смяната на министъра няма да разреши нищо, а ще създаде още повече проблеми. Тази теза бе развита и в края на миналата година, когато дясната опизиция настояваше за смяната на Петканов.

Доган смята, че политиците и всички правителства до момента не са направили необходимото за обезпечаване на МВР с модерни средства за наблюдение и подходящия инструментариум за противодействие на организираната престъпност.

Когато искаме от МВР успехи, трябва да помислим с какво ние сме успели да ги обезпечим, каза Доган. Той припомни, че първите средства, които допълнително бяха отпуснати на вътрешното ведомство, са 3 млн.лв. за техника.

Тази сума бе дадена за реализиране на новата стратегия за борба с престъпността, която парламентът все още не е одобрил.

"Не можеш да се возиш с "Лада" и "Москвич" и да се мислиш за равнопоставен на престъпниците в борбата срещу тях, това е доста наивно", коментира Доган, макар че в НСБОП, които трябва да се борят с организираната престъпност, отдавна не се возят с лади и москвичи.

Освен това, политиците трябва да направят необходимото за съгласуване действията на институциите. В този смисъл Доган посочи координацията между МВР, прокуратурата, следствието и съда. Има ли елемент на безнаказаност, добави той, престъпността има друга логика на действие.

В отговор на въпрос Доган каза, че приема оценката на главния секретар на МВР Бойко Борисов, че активизирането на определени структури на МВР не може да не изнервя определени среди на престъпния свят.

Босовете на СИК на разпит

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов съобщи, че има една "сериозна версия" за вчерашния атентат в София, която обаче не може да бъде огласена. Според източници от МВР тя е свързана с петролния бизнес на президента на "Интерпетролиум енд партнърс" Стоил Славов, не се изключвала и "руска връзка".

В асансьора на десететажната бизнессграда на ул. "Джеймс Баучър" 87 вчера избухна 600 кг тротил и уби мозъка на икономическите схеми на СИК Стоил Славов и тримата му бодигардове - Петър Петров, Петър Харизанов и Илиян Казаков.

Всички съдружници на убития бос от СИК Стоил Славов в "Интерпетролиум енд партнърс" са разпитани в НСБОП още в понеделник вечерта, днес разпитите продължават съобщи ген. Борисов, цитиран от Дарик радио. Разпитани са Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата и Красимир Маринов-Маргина. Говорено и с чуждестранните партньори на Славов.

Единствено Дмитрий Минев-Руснака и Венцисла Стефанов не са дали показания, защото са в чужбина.

Самият взривен бизнесмен миналото лято бе разпитван след убийството на приятеля му Филип Найденов-Фатик, свързван с трафик на оръжие и дрога.

Ако не се промени отношението към хората, които носят взривни устройства или друго оръжие, отново ще има взривове и убийства, заяви днес ген. Борисов и напомни,че МВР е поискало една дума да се пипне в закона, за да влизат в затвора за десетки години хората, които са заловени с взрив. "Многократно съм настоявал, че човек, който носи бомба или пистолет със заглушител или оръжие, трябва да отива в затвора", допълни ген. Борисов.

Няма заподозрени и арестувани по случая, заяви зам. министърът на вътрешните работи Румен Стоилов преди заседанието на ПГ на НДСВ във вторник вечерта.

По-рано Борисов повтори лансираната вече версия, че взривът на "Джеймс Баучър" 87 е задействан дистанционно от мобилен телефон. Без вътрешен човек поставянето на взрива и натискането на копчето не биха могли да се случат, коментира ген. Борисов.

Човекът, задействал бомбата, е бил в сградата, защото отвън не е можел да види кога точно целта на атентата е влязла в асансьора.

Атентатът срещу Славов не е бил грешка

"В тази сграда грешка не може да стане!", отговори Борисов на въпрос в Би Ти Ви дали атентатът е бил насочен специално към президента на "Интерпетролиум енд Партньрс". В същата сграда има офиси и на фирма "Бул инс", сред чиито собственици е Васил Божков-Черепа, собственик президент на "Нове холдинг" и на "Еврофутбол". На по-горните етажи пък са офисите на спряганата преди време покрай спиртната афера фирма "СИС индъстрийз".

Режимът за охрана на сградата е бил изключително засилен, пред нея не се допуска дори спиране на таксита, твърдят съседи.

Според публикации в медиите, асансьорът, който бе взривен, се е ползвал единствено от Стоил Славов. Бомбата е задействана с мобилен телефон, както при атентата срещу зъболекарката Христомира миналата година, каза ген. Борисов.

Наблюдаващият прокурор по делото Цеко Йорданов съобщи, че то ще бъде възложено на Националната следствена служба. Предстои изготвяне на няколко експертизи.

Единият от убитите гардове има полицейска регистрация за кражби на автомобили и грабежи, това е Петър Харизанов, съобщи днес говорителят на СДВР Николай Николов. Другите двама охранители на Славов - Петър Петров и Илиян Казаков - нямат досиета.

Казаков е съсобственик в детективска фирма "Юросекюрити" ООД. Съдружник на Казаков е 45-годишният Валентин Тодоров, който е бил и член на Съвета на директорите на застрахователно дружество "Аполо и Болкан Ко" АД заедно с бившите барети Румен Николов-Пашата и Алексей Петров.

Два пистолета с боеприпаси, както и лични документи на убитите, са били намерени на мястото на взрива, съобщи МВР. Днес бе направен и втори оглед, полицаи разпитват живеещите в района, но не е открит очевидец, който да опише пълно какво е станало.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?