Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кошлуков и "проклятието" на фалиралите телевизии

Бившият програмен директор на БНТ 1 изглежда предопределен за генерален директор на обществената медия

5 коментара
Кошлуков и "проклятието" на фалиралите телевизии

Новият генерален директор на БНТ ще бъде официално избран на 5 юли. Решението обаче изглежда предрешено в полза на временно заемащия поста Емил Кошлуков – показал среден пръст в ефира на националната телевизия и "проспал" натрупването на 37 млн. лева задължения, които поставят обществената медия в практически фалит. 

Кошлуков се "настани" в БНТ преди 2 години – след предишния конкурс за генерален директор, на който също бе сочен за фаворит, но съмнителна бележка за стаж в партийната телевизия на "Атака" попречи това да се случи.

Малко след конкурса той беше поканен от избрания за генерален директор Константин Каменаров да стане програмен директор на канала БНТ 1. Последваха протести срещу негови решения и заради средния пръст, покадзал в собственото си предаване. След като Каменаров беше окончателно осъден за шофиране в нетрезво състояние, от два месеца Кошлуков вече е шеф на телевизията, макар и временен.

Служители на БНТ разказват, че той продължава да си стои в стария кабинет и не се мести в луксозно ремонтирания кабинет на генералния директор. Кошлуков обаче бързо навлезе в режим на разграничение от Каменаров. Обяви пред СЕМ, че БНТ има задължения за 37 млн. лева, като повечето от тях са за разходи за програмното съдържание: спортни права, филмови пакети и договори за продукции. Бившият програмен директор на БНТ 1 и настоящ и.д. шеф на цялата БНТ побърза да обясни, че нямал нищо общо с натрупаните дългове - той не бил подписал нито един от сключените на договори, защото това не било негова работа.

От официален отговор БНТ (бел. ред - подписан от и.д генералния директор Кошлуков) на въпроси на Mediapool се разбира, че инициативата за сключване на договори за продукции е на програмния директор на всичките четири канала на обществената медия и Кошлуков е нямал отношение по въпроса. В случая това е Надя Костова. От обяснението излиза, че той е програмирал съдържание, което е било избирано и купувано от друг.

Какво е работил Кошлуков като програмен директор на БНТ 1?

Тази странна ситуация поставя въпроса какво всъщност е работил и какви са били отговорностите на Кошлуков според правилниците на телевизията и според длъжностната му характеристика на програмен директор на основния канал на обществената телевизия. Отговорът на БНТ пред Mediapool, подписан от Кошлуков като и.д. генерален директор, приравнява предишния му пост почти на ОТК:

"Носи отговорност за изпълнението на одобрената от управителния съвет програмна схема на "БНТ 1" и реализацията на телевизионната продукция. Той определя общите изисквания и отговаря за качеството, количеството и съдържанието при производството на собствената телевизионна продукция, ръководи и контролира дейността на продуцентските центрове, управлява и отчита бюджета на дирекцията".

Това означава, че като ръководител на продуцентските центрове, Кошлуков е управлявал и отчитал бюджетите на продукциите в БНТ 1.

Там са скъпи външни продукции като "Стани богат" (4.4 млн. лв. на година (или над 20 хил.лв. на едно предаване, както съобщи пред СЕМ и.д. шефът на БНТ) ), както и сваленото вече развлекателно предаване "Спортисимо".

Дори и не той, а Надя Костова да е купувала скъпите и ненужни според Кошлуков филми и спортни програми (с благословията на Управителния съвет), програмният директор на БНТ 1 има думата за това какво е нужно на канала и какво да се излъчва там. Странно защо не е повдигнал въпроса по-рано.

Трудно е да си представим как непримиримият Кошлуков е мълчал и не е реагирал, докато са му спускали програмни проекти, с които той не е съгласен.

Настоящите му опити да докаже, че отговорността му се ограничава само до това колко и каква продукция да се излъчва по БНТ 1, граничат с бягство от отговорност. Или пък може и до ден днешен да не знае какви са му били правомощията на ръководната длъжност.

Нищо чудно, ако бъде избран за генерален директор на БНТ, да оправдава всички решения с колективния орган и да не поема отговорност за нито едно.

За тези 18 месеца, в които беше програмен директор на БНТ 1, обаче Кошлуков си набави това, което му бе необходимо - трудов стаж на управленска длъжност, който да бъде доказуем и ясен, за да не се повтори конфуза с бележката от телевизията на Волен Сидеров.

Предисторията

Всичко това събуди подозрения, че директорският пост в БНТ е бил "отреден" за Кошлуков още преди Каменаров да бъде избран, а след това отстранен от телевизията. През 2017 г Кошлуков отново беше сочен за един от сигурните победители. Тогава представи бележка за стаж от телевизия на "Атака", доказваща, че има необходимия опит. Това обаче го постави в противоречие с изискването генералният директор на обществената телевизия да не бъде обвързан политически. В същото време обаче без този документ Кошлуков нямаше изисквания стаж, за да се кандидатира за поста.

Малко след като спечели конкурса, Константин Каменаров покани конкурента си Кошлуков за програмен директор на БНТ 1 – позиция, каквато дотогава не съществуваше, тъй като БНТ имаше един програмен директор за всичките си канали, натоварен с ясни отговорности и правомощия (в мандатите на Вяра Анкова този пост бе заеман от Севда Шишманова).

Следващо "нововъведение" беше решението на програмния шеф на БНТ 1 да води свое предаване - "Още от деня". В това си амплоа Кошлуков явно или зле прикрито пропагандира опорните точки на силните на деня и непоколебимо мачка опонентите им – което не означава, че не ги кани в предаването, за да спазва предписания баланс на гледни точки.

Скоро след пристигането му на "Сан Стефано" 29 срещу него се надигнаха журналисти от БНТ заради опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на "Денят започва с култура" излезе с декларация в ефир за оказвания натиск върху предаването. Това предизвика протест с искане за оставката на Кошлуков.

Малко след това настоящият временен директор на БНТ отново предизвика скандал, размахвайки среден пръст в ефир. Повод за това беше протест пред сградата на БНТ, на който имаше и рисунки със среден пръст. Недоволството бе провокирано от начина, по който БНТ отразява темите за разширяването на зоната за строителство в Национален парк "Пирин" и тенденциозното, според протестиращите, отношение на водещия. Кошлуков потърси сметка за поведението на протестиращите от поканения в студиото Борислав Сандов и на два пъти размаха среден пръст, онагледявайки въпроса си "А този знак ще го има ли пак на протестите?". Впоследствие беше глобен от СЕМ за поведението си, но други санкции нямаше.

Междувременно започна да се развива друг сюжет – оказа се, че Константин Каменаров вероятно ще се раздели с поста си. През 2016 година той бил хванат да шофира в нетрезво състояние и срещу него започна дело. Факт, с който е бил наясно, преди да се включи в конкурса за генерален директор и няма как да не си е давал сметка, че ако бъде осъден, законът изисква да бъде отстранен от поста си в БНТ. Според различни източници това обстоятелство е било известно и на ГЕРБ, където е взето решението за разпределението на постовете в БНТ, което (не)зависимият Съвет за електронни медии вече официално взима като свое.

И никой не разбра как БНТ задлъжня

След редица отлагания, смяна на съдебния състав и скандал с негова командировка до Брюксел, Каменаров все пак бе осъден. СЕМ реши, че най-подходящ за временен негов заместник е Кошлуков. Малко след това СЕМ обяви конкурс за нов директор и Кошлуков се включи в него като водещ кандидат - с надлежно събрани папки за натрупаните дългове на телевизията, с резки критики към знакови договори от времето на Каменаров и подразбиращи се обещания, че той може да измъкне БНТ от финансовия и програмен батак, стига правителството да помогне с финансова инжекция.

Драматургията не свършва дотук. Както се оказва, не само Кошлуков, но и СЕМ, и депутатите, които гласуват бюджета на БНТ и избират по-голямата част от членовете на медийния регулатор, твърдят, че са крайно изненадани от практическия фалит на държавната телевизия. И на тях никой не им бил казвал или докладвал какво се случва. Не че са и се интересували къде изтичат парите на данъкоплатците.

Ето защо не би било изненада, ако СЕМ гласува доверие на Кошлуков, който участва в управата на трета фалирала телевизия (след "ТВ7" и "Нюз7" ) , да продължи с БНТ, вече като неин титулярен шеф.

Няма или има друг избор?

Представители на управляващата коалиция неофициално оправдават евентуалното решение за избора на Кошлуков начело на БНТ с реторичния въпрос: "Трябва да се избере някой, а има ли по-добър избор сред кандидатите?".

Премълчават многозначително отговор на въпроса – а защо няма? Странно ли е, че компетентни и почтени хора не желаят да се кандидатират в конкурси с предварително набелязани победители, със задължителната благословия на тандема ГЕРБ-ДПС?

Официални коментари обаче няма – не било работа на депутатите да коментират решения на СЕМ, защото това би било намеса в работа на независимия орган.

Доц. Лозанов: СЕМ може да не избере никого и процедурата да започне отначало

Бившият председател на СЕМ доц. Георги Лозанов коментира пред Mediapool, че не е задължително съветът избере някой от кандидатите, ако прецени, че нито един от тях няма качествата да ръководи обществената телевизия. В такъв случай процедурната ще започне наново. За да бъде избран даден кандидат, за него трябва да се съберат поне 3 гласа (от общо петимата членове на СЕМ) и ако никой не събере толкова – се започва нова процедура.

"Случвало се е при конкурс за генерален директор на БНР преди години – още в практиката на НСРТ. При новия конкурс се намери по-добро решение", каза доц. Лозанов.

Подобен развой обаче изглежда невероятен в сегашната ситуация, но би дал ясен знак, че сегашните кандидатури са слаби.

Освен Кошлуков, кандидати за поста са спортният журналист Сашо Йовков, бившият оператор в БНТ Никола Тодоров, журналистът от БНТ Явор Симов, Сашо Диков, който има опит на управленски позиции в "Канал 3" и фалиралата Би Ай Ти, както и Стоил Рошкев - водещ на сутрешния блок в телевизията на БСП.

Кошлуков е несъмненият "гранд" в тази компания. Той влезе в надпреварата с авторитетна биография програмен директор на БНТ 1 в продължение на две години и още три месеца и.д. генерален директор.

Преди да иде в БНТ, бившият депутат от НДСВ Кошлуков беше водещ в свързаната с депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия "Канал 3", а преди това заемаше поста на изпълнителен директор на телевизиите "ТВ7" и "Нюз7". Двата канала бяха финансирани от КТБ докато имаше партньорство между Цветан Василев и Пеевски, но фалираха малко след банката.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kompetenten
  #5

  На фона на назначенията на прокурори, шефове на КПКОНПИ, шефове на правни комисии в парламента, шефове на комисия по етика и прочие, този избор изглежда повече от логичен и очакван. Частните медии на Пеевски, държавната пак на негов кадър, познайте каква информация ще получават гражданите.

 2. Коментарът е изтрит в 21:57 на 07 януари 2021 от автора.
  #4
 3. Zlatan
  #3

  Този е от кохортата на Доган, редом с Костов, Борисов,Пеевски и пр. и пр.

 4. Обектив
  #2

  Не им е достатъчно на Доган и Пеевски, че всички частни медии са в ръцете им. Искат да контролират и националните ТВ канали, и съдебната система, и правителството, и цялата държава. Единствено остана да въведат за ДПС чл.1 от предишната комунистическа конституция.

 5. balrogbg
  #1

  Поредната победа на Доган.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.