Кошлуков: Какво правим тук, бе момчета!?

Няма политическа воля за борба с организираната престъпност, а правителството не се справя с критичната ситуация, заяви от трибуната на парламента депутатът от вътрешноопозиционния клуб "Новото време" в НДСВ по време на дебата за престъпността, поискан от СДС. Налице е реорганизация на организираната престъпност и връщане на мутрите. Проблемът е усещането за безнаказаност у престъпниците, обяви Кошлуков.

"Ако ще правим същото като кабинетите на Жан Виденов и Иван Костов, за какво управляваме ние? Какво правим тук, бе момчета?", попита нововремецът малко след като вътрешният министър обвини предишното правителство и чете стенограма на парламента от февруари 2001 г., когато БСП искаха оставката на кабинета Костов заради несправяне с престъпността.

Хората ни избраха, защото сме необвързана с никого млада партия, а сега и ние сме същите като другите, посочи Кошлуков.

И ние се включихме в една система и морал, които приемат греха и престъпността, заяви депутатът, който от седмица е най-активен сред управляващите в нападките към МВР и ръководството му.

Той обаче отстъпи от твърдо заявеното си искане за оставка на министър Георги Петканов и насочи атаките си към професионалното ръководство на МВР. Няма нищо страшно от едни промени в кабинета, но проблемът не е в оставките, а МВР да заработи, каза Кошлуков. В началото на седмицата той обясняваше, че Петканов не става, а после започна да атакува генерал Бойко Борисов и шефа на НСБОП Румен Миланов, че са опънали чадър над мафията.

Отлично съзнавам, че съдът пуска бандити, че следствието влачи дела, разбирам много добре връзките на бандитите, на организираната престъпност с властта, но какво правим ние, за да отговорим на избирателите си и на тяхното желание за спокойствие, запита още Кошлуков, явно неудовлетворен от хвалбите на министрите за спад на престъпността.

Стига сте си измивали ръцете с парламента, че нямало достатъчно добра нормативна уредба, а като се оправдавате с това, че е било по-лошо или същото при предишни кабинети, призова той от трибуната.

Днес чух само оправдания. Нямаше ясно осъждане на престъпността или почтено обяснение за това, за което си говорят българите - че всеки ден се стреля и се убива, обяви укорително Кошлуков.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?