Кошлуков предпочита Юнал Лютфи за шеф на парламента, но ще се съобрази с НДСВ за Касабова

Председател на парламента ще бъде избран в сряда или най-късно в четвъртък, прогнозира пред БНР заместник-председателят на НДСВ Даниел Вълчев.

Той изрази подкрепата си за евентуалната номинация на Камелия Касабова, в момента зам.-председател на НС.

Мнението на Даниел Вълчев сподели и външният министър Соломон Паси, докато лидерът на Новото време Емил Кошлуков заяви, че председател на парламента би могъл да стане Юнал Лютфи, тъй като в три от петте си досегашни мандата в Народното събрание е негов заместник-председател и е в състояние успешно да ръководи заседанията му. Кошлуков подчерта обаче, че в крайна сметка решаваща дума при избора трябва и е редно да имат депутатите от НДСВ.

Проф. Огнян Герджиков бе предсрочно освободен от председателския пост на НС на 4 февруари с гласовете на лявата и дясната опозиция и Новото време. Впоследствие нововремци се прехвърлиха към лагера на управляващите, но близо две седмици се опитваха да спазарят подкрепата си за евентуално преизбиране на Герджиков със смени в кабинета. Ден преди да изтече двуседмичният срок за избор на негов заместник, Герджиков обяви, че отказва за бъде номиниран отново за предишния си пост и остава редови депутат в НДСВ. Той препоръча като достойни да го заместят трима свои колеги юристи от царската група: Камелия Касабова, Даниел Вълчев и Анелия Мингова.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?