Кошлуков прочете декларация в защита на Горан Благоев, но я оспори от свое име

Доц. Георги Лозанов за Сидеров: Да отправяш квалификации и заплахи към журналисти означава, че не можеш да бъдеш на власт

Емил Кошлуков

Ден след като лидерът на ″Атака″ и част от управляващата коалиция Волен Сидеров нападна журналиста от БНТ и водещ на ″Вяра и общество″ Горан Благоев, в предаването си ″Още от деня″ Емил Кошлуков изчете декларация на журналистите в телевизията в защита на техния колега. Бившият подчинен на Сидеров в партийната телевизия ″Алфа″ и днешен програмен директор на БНТ обаче, представяйки защитата на Благоев, на места я оспори от свое име.

Декларацията е от името на журналистическите дружества в БНТ. В нея се казва, че Сидеров е нападнал Благоев с обидни квалификации, като повод за атаката е било аргументирано мнение за изявленията на руския патриарх.

"Поведението на Сидеров е неприемлива, агресивна провокация към свободата на словото и правото на журналистическо мнение. Недопустимо е политик да се опитва да кадрува в националната обществена телевизия", се казва в текста, който Кошлуков прочете, а след това коментира с думите: ″Сидеров не е кадрувал в БНТ, само попита дали Благоев още работи тук″.

Поведението на лидера на ″Атака“ предизвика масови коментари в социалните мрежи.

В ефира на обществената телевизия преди ден той заяви по адрес на Благоев: ″Tова е един манипулатор, това е един човек, който отдавна манипулира българското общество през БНТ. Според мен, този човек е агент на соросоидните общества“.

След което попита водещия Емил Кошлуков, дали Благоев е още водещ в обществената телевизия.

Преди Сидеров в същото предаване Горан Благоев заяви, че поведението на руския патриарх Кирил в България по време на честването на националния празник не е издържано от християнска гледна точка.

"Когато ти си християнин, лявата ръка да не знае какво е правила дясната. Когато си вършил добро, не е християнско да настояваш "благодарен ми бъди". Когато си по покана на Св. Синод, се предполага, че твоето посещение е църковно", каза Благоев.

Според него България трябва да си вземе поуките и да намери вариант да чества достойно националния си празник.

″Абсолютно невъзможно е политици да критикуват журналисти". Така коментира случая във вторник в интервю за БНР медийният експерт доц. Георги Лозанов.

По думите му Волен Сидеров трябва да последва политическата съдба на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който подаде оставка заради репликата към водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев, че ″подобни въпроси могат да му изядат хляба″, както се опразнило столчето на колежката му Анна Цолова.

"Изглежда, че това се случва в ГЕРБ, но коалиционните партньори са по-щадени. Това трябва да си го избият от главата и да се свърши с това. Обратното е. Функция на журналистиката е критиката по отношение на властта. Да си във властта и да отправяш квалификации и заплахи към журналисти – това означава, че не можеш да бъдеш на власт", каза Лозанов.

"Тази реакция говори и за абсолютно подценяване. От името на властта се държиш агресивно-снизходително към един журналист като Горан Благоев - това означава, че въобще нямаш понятие как се прави журналистика и кой е Благоев, който е един от най-балансираните журналисти в България", посочи още той.

Според медийния експерт проблемът е, че подобни изявления на политици не водят до необходимата обществена санкция.

"Не мога да кажа каква точно трябва да е тя, но патриотите трябва да се разберат в собствената си политическа група, защото това, което казва в ефир Горан Благоев, съвсем не е по-различно от това, което казва политическият съдружник на Сидеров Валери Симеонов".

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?