Кошлуков се извини за средния пръст - щял да реагира по-възпитано

СЕМ вероятно ще глоби БНТ задето програмният й шеф нарушава "добрите нрави"

Кошлуков се извини за средния пръст - щял да реагира по-възпитано

Програмният директор и водещ на предаване в БНТ Емил Кошлуков поднесе обещаното от генералния директор извинение за средния пръст, който показа в ефир миналата седмица. Словесното му "разкаяние" обаче прозвуча повече като оправдание и дори закана да продължи да реагира "първосигнално". В понеделник, докато се извиняваше, Кошлуков използва ефира на обществената медия в прослава на собствената си персона, разказвайки как навремето е бил дисидент и лидер на студентските протести. Той допълни, че журналистите са неприкосновени като полицаи, лекари и учители.

Повод за неприличния жест, направен от Кошлуков в предаването му "Още от деня" миналата седмица стана протест пред БНТ, на който се размахваха и рисунки със среден пръст. Недоволството пред обществената телевизия бе провокирано от начина, по който тя отразява темите за разширяването на зоната за строителство в Национален парк "Пирин" и тенденциозното, според протестиращите, отношение на водещия. Кошлуков потърси сметка за поведението на протестиращите от поканения в студиото Борислав Сандов от "Зелените" и на два път размаха среден пръст, онагледявайки въпроса си "А този знак ще го има ли пак на протестите".

Ето и извинението на Емил Кошлуков:

Мисля, че дължа извинение за неприличния жест, който направих в петък в това студио. Той беше провокиран от подобни жестове, придружени с нападки и обиди към мои колеги от БНТ, но това не ме оправдава. Първо, защото аз съм лице на БНТ и не мога да слизам до нивото на тези хора, но второ, защото имам достатъчно опит като водещ - от години съм пред екрана и би следвало да се владея по-добре. Нито пък ситуацията е била толкова трудна. Като дисидент и политически затворник и като студентски опозиционен лидер съм имал далеч по-напрегнати ситуации. Даже несравнимо по-тежки.

Така че без увъртане трябва да кажа: дължа и ви поднасям своите извинения. Съжалявам наистина за това, което стана, няма да се повтори повече, но трябва да добавя,че ако отново някой нападне мои колеги, аз отново ще реагирам. Ще бъде по-възпитано, но ще реагирам, защото в моя светоглед, начина по който възприемам света, има четири съсловия, четири професии, които са недосегаеми: полицай, лекар, учител и журналист. Аз вярвам, че единият пази живота ни и сигурността, другият пази здравето ни, третият пази децата ни, а четвъртият - журналистите, пазят демокрацията.

Помня времето, когато нямаше свободно слово и нямаше демокрация, така че всеки, който нападне журналист, който посегне на полицай, който си позволи да бие учител или лекар, реагирам първосигнално. Но това е обяснение, не оправдание. Нямам никакво оправдание за моето поведение. Затова още веднъж ви поднасям моите извинения и искрено съжалявам за това което стана, може би ще ми дойде и на мен акълът някой ден, макар че съм на 52..."

Това извинение идва след обещанието на генералния директор на БНТ Константин Каменаров Кошлуков да поднесе такова, както и ще има санкция, която до момента не е обявена.

СЕМ вероятно ще глоби БНТ

До момента Съветът за електронни медии (СЕМ) не е изразил никаква позиция за поведението Кошлуков. Единствената законово възможна реакция на регулатора ще се състои най-вероятно в налагане на глоба на обществената телевизия за нарушаване на "добрите нрави" и то ако се установи такова, заявиха членове на СЕМ в понеделник пред Mediapool.

Освен регулярния монитрониг на БНТ, председателката на СЕМ е изискала спешен доклад от експертите по казуса "Кошлуков", който ще бъде обсъждан на заседание на регулатора във вторник.

"Очаквам утре да получим доклад от експертите. При тяхна преценка, ако има нарушение, се изпраща акт до БНТ за становище от медията. След като получим становището им, се гласува в съвета и според гласуването се предприемат мерки", обясни пред Mediapool председателската на СЕМ София Владимирова.

"Единственото, което СЕМ може да направи, е да провери има ли нарушение на Закона за радио и телевизия. Нямаме други правомощия", потвърди и колегата ѝ Бетина Жотева.

И без становището на експертите обаче членовете на СЕМ са наясно, че с показването на неприлични жестове в ефир Кошлуков е нарушил "добрите нрави", записани в чл. 10 от Закона за радиото и телевизията. За това провинение санкцията за медията е от 3 000 до 15 000.

"Проблемът при Кошлуков не е само защото става дума за среден пръст в ефира на БНТ, т.е. на обществения оператор, а защото го прави самият водещ", твърдят неофициално от регулатора.

В неделя вечерта десетки граждани се събраха на нов протест пред сградата на БНТ срещу програмния ѝ директор. Те настояха за неговата оставка.

Организаторите на недоволството уточниха, че ще се събират на протест всеки ден пред сградата на БНТ. Началният му час ще съвпада с началото на предаването на Кошлуков, като през цялото време ще се цели издаването на колкото може по-силен шум.

Неприличният жест, демонстриран в петък, не е първата, а поредната (макар и най-демонстративна) провокация на Кошлуков към медийните правила и етика. В БНТ тлее напрежение заради опита му да наложи цензура спрямо неудобни журналисти и предавания. Миналия месец седмици журналисти от обществената телевизия излязоха с декларации по този повод, а генералният директор на БНТ Константин Каменаров увери, че такива опити нямало и няма да има.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?