Кошлуков ще ръководи временно БНТ

АЕЖ-България определи решението на СЕМ като среден пръст към обществото

Сн. БГНЕС, архив

Програмният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков ще ръководи временно националната телевизия след оставката на досегашния шеф Константин Каменаров. Решението за това беше взето на заседание на Съвета за електронни медии в сряда, предаде БНР.

С пет гласа "за" членовете на СЕМ единодушно гласуваха оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров. Тя е била депозирана в деловодството на медийния регулатор във вторник сутринта.

До оттеглянето на Каменаров се стигна, след като Софийският градски съд потвърди условната му присъда за шофиране след употреба на алкохол.

С три гласа "за", един "против" и един "въздържал се" СЕМ избра Кошлуков за временно изпълняващ длъжността "генерален директор" на обществената телевизия. Той е бил единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме. Кошлуков ще ръководи телевизията до избора на нов титуляр.

Кошлуков беше кандидат за шеф на БНТ в конкурса, спечелен от Каменаров през 2017 г. В последствие Кошлуков бе назначен за програмен директор на теливизията и води публицистичното предаване "Още от деня".

Съвсем скоро след назначаването му на ръководната позиция в БНТ срещу него се надигнаха част от журналистите от телевизията заради опитите да им бъде налагана цензура. Екипът на "Денят започва с култура" обяви в ефир декларация за оказвания натиск върху предаването, след което журналисти и граждани се събраха на протест с искане за оставката на Кошлуков.

Малко след това настоящият временен директор на БНТ отново предизвика скандал, размахвайки среден пръст в ефир. Повод за неприличния жест стана протест пред БНТ, на който се размахваха и рисунки със среден пръст. Недоволството пред обществената телевизия бе провокирано от начина, по който тя отразява темите за разширяването на зоната за строителство в Национален парк "Пирин" и тенденциозното, според протестиращите, отношение на водещия. Кошлуков потърси сметка за поведението на протестиращите от поканения в студиото Борислав Сандов от "Зелените" и на два път размаха среден пръст, онагледявайки въпроса си "А този знак ще го има ли пак на протестите". В последствие беше глобен от СЕМ за поведението си.

АЕЖ-България: Това е среден пръст към обществото

Асоциацията на европейските журналисти – България протестира остро срещу решението на СЕМ за назначаването на Емил Кошлуков. То е оприличено с показване на среден пръст към обществото и свободата на словото. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа решението си, преди то да доведе до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на Костантин Каменаров.

"В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно от човек с биографията на г-н Кошлуков", се казва в позицията на асоциацията.

АЕЖ допълва, че Кошлуков е дошъл в БНТ след деклариран стаж в телевизия "Алфа" на партия "Атака", чийто лидер има три присъди за хулигански прояви (присъдите са пет – б.р.), а "идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска".

"Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията. Самият престой на г-н Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир", коментира АЕЖ - България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?