Кошлуков "заличи" телевизията на "Атака" от биографията си

Кошлуков "заличи" телевизията на "Атака" от биографията си

Трудовият стаж на новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков в партийната телевизия на "Атака" липсва от иначе подробната биографична справка, публикувана на сайта на обществената телевизия.

Именно този стаж той беше декларирал в предишния конкурс за шеф на БНТ през 2017 г., вероятно за да отговаря на изискването за най-малко пет години трудов стаж на ръководна длъжност в телевизия. Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от пъртината медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Обстоятелството, че една година е бил на ръководен пост в партийната телевизия АЛФА, не попречи на Съвета за електронни медии (СЕМ) да го допусне до финалната права на конкурса, но все пак за генерален директор бе избран Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ.

Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор.

Миналия петък той бе избран на поста благодарение на тримата представители на ГЕРБ в медийния регулатор - председателят на СЕМ София Владимирова (парламентарната квота на ГЕРБ), Бетина Жотева (от квотата на президента Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки). Останалите двама членове на СЕМ - Иво Атанасов (парламентарна квота БСП) и Ивелина Димитрова (от квотата на президента Румен Радев), подкрепиха Сашо Йовков.

Сега частта от биографията на Кошлуков за работата му сидеровата телевизия е заличена. Всичко друго е детайлно описано – от присъдата му като политически затворник за "антидържавна пропаганда "преди 1989 година, през неправителствени организации и политическа кариера, през работата му за "Евроком" и вече несъществуващата и финансирана от фалиралата КТБ докато имаше партньорство между Цветан Василев и Пеевски ТВ7. Подробното описание завършва с поста му на програмен директор на БНТ 1 и водещ на обзорното предаване "Още от деня" в БНТ, където показа среден пръст в национален ефир.

Пълният текст на биографията на Кошлуков, публикувана в сайта на БНТ:

Генерален директор на БНТ и председател на УС на БНТ e Емил Кошлуков.

Емил Кошлуков е роден през 1965 г. в гр. Пазарджик. Завършва средното си образование в Английската гимназия в гр. Пловдив. Докато отбива военната си служба, той е осъден за антидържавна пропаганда на 6 години лишаване от свобода и изтърпява присъда като политически затворник в Старозагорския затвор.

През 1989 г. излиза от затвора и започва отново активна дейност срещу комунистическия режим. Става председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД). Учредител е на Съюза на демократичните сили (СДС) – първата политическа сила, опозиция на Българската комунистическа партия.

През 1991 г. Емил Кошлуков печели стипендия от фондация „Отворено общество“, след което завършва висшето си образование в Калифорнийския университет (Санта Барбара), специалност „Политически науки“.

В края на 90-те години на миналия век Кошлуков създава една от първите неправителствени организации, печелеща проекти с наши и чужди донори в сферата на гражданския контрол и мониторинга върху изпълнителната и законодателната власт.

През 2001 г. Емил Кошлуков ръководи предизборния щаб на Негово Величество Симеон Втори, който през лятото на същата година е избран за министър-председател на Р България.

В периода 2001-2005 г. Кошлуков е депутат в 39-ото Народно събрание и председател на политическа партия "Новото време".

През 2005-2009 г. е водещ и продуцент на предаването "Таралеж" в телевизия "Евроком".
През 2010-2014 г. Емил Кошлуков създава и управлява продуцентската компания "Ноу Фрейм Медиа". За това време "Ноу Фрейм" заема първо място по брой създадени продукции за българския тв пазар, като фирмата работи едновременно с четирите големи национални телевизии – БНТ, БТВ, Нова ТВ, ТВ7.

"Ноу Фрейм“ продуцира предавания и формати във всички телевизионни жанрове – публицистика, спорт, политейнмънт, социална тематика, лайфстайл, реалити шоу.
От 2010 г. до 2014 г. Кошлуков е автор и водещ на "Факторът" ("Уикенд с...) по ТВ7. Това е първото публицистично предаване в сутрешния пояс на ефира през уикенда.

От 2015 г. до 2017 г. Емил Кошлуков работи като водещ в Канал 3 и консултант по различни медийни проекти.

От декември 2017 г. до април 2019 г. той е програмен директор на БНТ 1 – основният канал на българската обществена телевизия. От януари 2018 г. е водещ на публицистичното предаване „Още от деня“ по БНТ 1.

Носител е на голямата награда от конкурса за телевизионна журналистика "Св. Влас".
 

Споделяне

Още по темата

Още от България