Кощуница получи мандат за съставяне на правителство

Бившият югославски президент Воислав Кощуница, който е лидер на Демократическата партия на Сърбия (ДПС) получи мандат за съставяне на правителство.

Това става почти осем седмици след предсрочните избори, които бяха произведени на 28 декември, посочва Ройтерс.

И.д. президент на Сърбия Драган Маршичанин помоли Кощуница да формира правителството и той прие, съобщи ТАНЮГ.

Кощуница не успя да събере гласове за формиране на кабинет на мнозинството, но се очаква да получи парламентарна подкрепа от Социалистическата партия на Сърбия на Слободан Милошевич, което предизвика загриженост от страна на Европейския съюз.

Партията на Милошевич даде днес подкрепата си за бъдещото сръбско правителство, връщайки отново социалистите на политическата сцена в Сърбия, съобщи АП.

Тази стъпка ще продължи политическата криза в Сърбия и ще отложи твърде необходимите реформи за икономическото стабилизиране на страната. Тя може да застраши сътрудничеството на Сърбия с трибунала на ООН за военните престъпления в бивша Югославия в Хага, отбелязва АП.

На базата на програмата и целите на бъдещото правителство Социалистическата партия на Сърбия по принцип ще даде подкрепата си за правителство на малцинството, водено от Кощуница, каза Дачич, председател на главния комитет на СПС.

Подкрепата на социалистите предизвика загрижеността на ЕС и САЩ, че партията, свързвана с войните и нарушенията на човешките права в бивша Югославия, отново се превръща в политически фактор, отбелязва АП.

Кощуница позволи завръщането на съюзниците на Милошевич на политическата сцена в Сърбия и им отреди основна роля в бъдещата политика, заяви Боян Пайтич, представител на прозападната Демократическа партия, която отказа да подкрепи новото сръбско правителство, отчасти поради подкрепата на социалистите.

СПС намекна, че може да оттегли подкрепата си към новото правителство, ако то предаде нови заподозрени на трибунала в Хага.

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?