Кощунствени и цинични

Кощунствени и цинични

Не минаха и няколко дни и руските власти успяха да установят към кое ведомство се числят тримата ли бяха, четирима ли, мародери, източили 6 хиляди злоти от банкова карта на загиналия при катастрофата на полския президентски самолет Анджей Пшевозник – основния, по длъжността си, пазител на паметта за Катин. Оказва се, че това не са бойци от ОМОН или представители на Вътрешните войски, а войници от Министерството на отбраната. Остава само още един въпрос – защо трябвашо толкова дълго да се мълчи, да се опровергават и да се наричат "кощунствени и цинични" съобщенията на полската страна, направени на правителствено равнище?

Видите ли, руският военнослужещ или милиционер е неспособен да направи такова нещо – да задигне от трупа на загинал човек кредитна карта и бързо да източи от нея пари.

Може да се говори за това, че поляците са сбъркали: оказа се, че са мародерствали не омоновци и не МВР, а обикновени войници. И без това по руската милиция не плюе само, който го мързи, та сега и поляците... Подозирам обаче, че тъкмо на поляците им е било все едно под чий покрив са ходили уродите-неандерталци, ограбили загиналия.

Едно беше очевидно: направили са го представители на руските силови структури и за бързото им залавяне помогнаха руските спецслужби. Тогава защо трябваше да се водят поляците за носа, като им се дава информация ту за бойци от ОМОН, ту за войници от Вътрешни войски? Нали официалните полски лица не са си измисляли всичко това с тайната цел да уязвят точно непорочните органи на разнообразните вътрешни работи.

Всъщност, разбира се, в поведението на руската страна няма и не е имало никаква загадка. Просто се държаха така, както са свикнали да се държат още от времето, когато разстреляха поляците при Катин.

Ние сме ги разстреляли? Не-е, немците са го направили. Нашите са се погаврили със загиналите и са откраднали кредитна карта? Не, разбира се, такива предположения са "кощунствени и цинични", виновна е русофобията на поляците!

В тази история се преплитат много неща. И желанието да се защити честта на мундира, на когото вече никаква чест не му е останала. И безспорните антиполски настроения, останали у властта в Русия, въпреки еуфорията от мнимото презареждане на отношенията след чудовищната катастрофа. И същият навик да се крие информация, да се дозира дори тогава, когато в това няма никакъв смисъл – нито политически, нито етичен.

Разбира се, неприятно е, че пак ние излизаме виновни пред поляците. Доколкото е възможно, ние вече се извинихме. Така че няма да има никакви извинения, включително на правителствено равнище. Само поляците са способни да се извиняват, както го направиха вече пред руския ОМОН заради неточността в публикуваната информация, макар че тя съвсем очевидно им е била предоставена от руската страна.

Казусът с картата на покойния Пшевозник е също толкова словещо символичен, както и самото падане на самолета. Той регистрира очевидното: никакво затопляне на отношенията не е имало и няма, имаше само емоционален жест на руския президент.

Всички противоречия си остават. Включително за Катин.

Защо на полската страна са предадени само 67 от 183 тома на наказателното дело за Катин, закрито през 2004 г. от руската военна прокуратура? Що за държавна тайна съдържат останалите томове? Защо те не бива да бъдат разсекретени? Защо прокуратурата се подписва под своята неспособност да изпълни разпореждането на президента и да доведе делото до край? Нещо повече, позовава се на процесуална невъзможност за разследване и признаване на загиналите в Катин полски офицери като жертви на политически репресии? Защо трябва да се разпалва изморителна истерия по повод разполагането в Полша на ракети "Пейтриът", след като даже руските военни казват, че тези ракети не представляват опасност за Русия? И така нататък, и така нататък.

Всяко презареждане, в което участва руската страна, се проваля заради навика да се мисли двойно, заради непоследователността, "кощунствения и циничен" рефлекторен стремеж да се излъже и най-важните въпроси да бъдат замотани.

Еуфорията в руско-полските отношения завърши. Започва суровото всекидневие.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят