Космическата сонда Касини приближава най-тайнствената луна на Сатурн

В петък космическият апарат Касини ще се достигне на най- близката точка до спътника Феб за цялото време на мисията, чиято цел е Сатурн. Сондата ще направи снимки на луната от около 2 000 километра, предаде Ройтерс. В четвъртък американската космическа агенция НАСА публикува снимка на Феб, направени от Касини от разстояние 658 хиляди километра.

Феб е най-тайнственият спътник на Сатурн. Той се върти в посока, обратна на въртенето на Сатурн и повечето от другите му спътници. Друга от мистериозните характеристики на Феб е, че има много тъмна повърхност, която отразява не повече от 6% от падащата върху нея слънчева светлина.

Според една от версиите, Феб е бил увлечен от гравитационното поле на Сатурн от пояса Койпер, който представлява струпване на астероиди на границата на Слънчевата система, близо до орбитата на Плутон и Нептун. Предварителните изследвания показват, че на Феб е възможно да има водород, който е един от необходимите елементи за възникването на живот. Освен това, на повърхността на спътника е бил намерен лед.

След приближаването на Феб, Касини ще продължи към Сатурн. Очаква се, че сондата ще достигне до орбитата му на 30 юни. Мисията ще продължи още четири години, през които Касини ще изучава планетата. Една от задачите на апарата е и изпращането на спускаемото устройство Хюгенс на Титан - най-големия спътник на Сатурн.

Споделяне

Още от Свят