Космическата станция "Тянгун-1" изгоря преди да стигне Земята

Космическата станция "Тянгун-1" изгоря преди да стигне Земята

Китайската космическата станция "Тянгун-1" се разруши изцяло при навлизането си в земната атмосфера, съобщиха световните информационни агенции. Това се случи в нощта на неделя срещу понеделник над централната част на Южния Тихи океан.

Падането на станцията бе проследено от медиите заради опасенията, че има малка вероятност тя да не изгори ицяло в атмосферата и да нанесе щети на сушата.

Модулът навлезе в атмосферата в 8.15 ч. пекинско време (3.15 ч. българско време) и до голяма степен изгоря, съобщи Центърът за управление на пилотираните полети на Китай, цитиран от БТА. Апаратът е необитаем от 2013 година и бе излязъл от контрол през 2016 г.  Той започна падането си към Земята малко по-рано от предвиденото.

Китайският вестник "Глобал таймс" написа, че големият медиен шум, който се е вдигнал в световните медии около падането на "Тянгун-1", е отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай.

"Тиангун-1"  е тестов прототип на бъдещата китайска космическа станция, която ще бъде дълга 12 м, ще има диаметър 3.3 метра и маса 8.5 тона.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?