Космонавтът Георги Иванов с опасност за живота след мозъчен инсулт

Космонавтът Георги Иванов е бил приет във ВМА рано сутринта в понеделник, поставената му засега диагноза е исхемичен мозъчен инсулт, вероятно причинен от сърдечна потология, поставен е в медикаментозен сън и състоянието му е стабилизирано, но опасността за живота му остава.

Това обясни пред журналисти доц. Евелина Одисеева, началник на Клиниката по интензивно лечение във Военно-медицинската академия. Тя допълни, че предстоят още скенерни изследвания, които ще установят степента на мозъчната исхемия и ще се преценят следващите действия. Лекарката посочи, че все пак прогнозите за състоянието му не са толкова лоши.

76-годишният Георги Иванов е бил докаран в болницата в 5 часа сутринта, след в неделя вечерта се е подхлъзнал, паднал е, ударил си е рамото и леко главата. След падането е бил е контактен и адекватен, но според доц. Одисеева най-вероятно вечерта той е получил временно нарушение на мозъчното кръвообращение вследствие на малки микротромбози, които се получават при сърдечна патология, каквато е била установена при космонавта.

След инцидента не е имало никакъв проблем, чувствал се е добре, контактен, адекватен, но рано сутринта е станал по-объркан. Най-вероятно той е имал леко нарушение на мозъчното кръвообращение, при което е паднал, обясни лекарката. Според нея като цяло клиничната картина и находката, която са намерили, повече отговарят на исхемичен мозъчен инсулт.

Така Иванов е бил доведен в болницата рано сутринта в понеделник объркан, неспокоен, неконтактен, с непълно създание. Направени са му скенер и образна диагностика, които ще бъдат повторени в следващите 24 часа за по-пълна картина на състоянието му. Към момента е установено, че има сърдечна аритмия, при която съществува опасност от образуване на съсиреци на кръвта в предсърдията и от там да се изстрелят към мозъка и белия дроб. Иванов е приспан е ще остане така пред следващото денонощие.

"В повечето случаи не мога да кажа прогноза, но така или иначе зависи от тежестта на исхемичните промени. До момента се въздържам от всякаква прогноза", каза доц. Одисеева.

На 10 април се навършиха 38 години от полета на космическия кораб „Союз-33“ с екипаж Георги Иванов и руснака Николай Руковишников.

От началото на промените в България през 1989 г. Георги Иванов се занимава с бизнес.

Споделяне

Още от България