Космонавти от МКС намериха дупката в обшивката на битовия отсек на "Союз МС-09"

Космонавти от МКС намериха дупката в обшивката на битовия отсек на "Союз МС-09"

Руските космонавти от Международната космическа станция /МКС/ Олег Кононенко и Сергей Прокопиев намериха дупката в обшивката на битовия отсек на кораба "Союз МС-09", предаде ТАСС, като се позова на Центъра за управление на полетите.

От центъра потвърдиха, че също виждат отвора.

На 30 август на МКС бе констатирано спадане на налягането. Екипажът чрез последователна херметизация на сегментите на станцията и на скачения към нея кораб откри малка пробойна в обшивката на "Союз МС-09" с диаметър 2 милиметра. Тя бе запушена с няколко слоя епоксидна смола и налягането на борда на МКС се стабилизира. Астронавтите - трима американци, двама руснаци и един германец, не са били в опасност.

Роскосмос отхвърли варианта за производствен дефект, който да е причинил широката два милиметра дупка, открита през август на кораба "Союз МС-09", а НАСА опита да ограничи спекулациите за саботаж.

Кононенко и Прокопиев взеха проби от външната обвивка на тяхната капсула по време "космическа разходка" в опит да разбулят мистерията с малка дупка, открита на кораба, скачен с МКС, предаде Ройтерс.

"Космическата разходка" на Кононенко и Прокопиев трябваше да продължи шест часа, но се забави с повече от час, отбелязва ТАСС. Тя започна във вторник в 19,03 ч. московско време.

Космонавтите са взели проби от външната изолация и съгласно инструкциите от центъра за полети са снимали дупката отвън. Заради недостиг на време те не са успели да изпълнят някои научни задачи.

Контейнерът с пробите ще бъде предаден за проучване на "съответните органи", заяви за агенция ТАСС ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин. На 20 декември корабът "Союз МС-09" се връща на земята.

Споделяне

Още от Свят