Косово избира днес между бивш военнопрестъпник, революционер и професор по икономиката

Европейската държава с най-много джихадисти провежда предсрочни парламентарни избори

Косово избира днес между бивш военнопрестъпник, революционер и професор по икономиката

Предсрочни парламентарни избори се провеждат в неделя в Косово.

Очаква се 1.8 милиона души да участват в изборите. Вотът ще се следи от близо 30 000 наблюдатели, предаде БГНЕС, цитирайки ТАСС и АФП.

По време на предизборната кампания се образуваха двете основни коалиция, наречени "коалиция на оръжията" и " коалицията на розите".

Първите командири принадлежат на т. нар. Армия за освобождение на Косово (АОК), представени от кандидата за премиер и бивш командир на АОК Рамуш Харадинай. Коалицията включва Демократическата партия на Косово, "Алианс за бъдещето на Косово", "Инициатива за Косово" и девет по-малки партии движението.

Във втория блок има поддръжници на демократичното развитие на непризнатата държава, но, според социолозите, те имат малък шанс в борбата срещу бившите членове на АОК. Това включва "Демократичен съюз на Косово", "Алианс за ново Косово", Движение "Алтернатива". Като лидер те са представили Авдулах Хоти.

Извън коалицията в изборите е дясното движение "Самоопределение". Негов кандидат за премиер е и основателят му Албин Курти.

Най-влиятелната партия на косовските сърби - "Сръбската листа" - може да разчита на 10 места в 120-местния парламент.

Борба за идентичност

Косовската държава, в която се провеждат предсрочни парламентарни избори, продължава да се бори да наложи национална идентичност.

Провъзгласена през 2008 г., нейната независимост от Сърбия е призната от повече от 110 държави, включително България, макар балканската страна все още да няма място в ООН поради руско вето.

Сръбската конституция продължава да претендира за прилагането ѝ в бившата провинция, чието население е предимно от етнически албанци.

Странни числа

Косово има толкова много избиратели в избирателните си списъци, колкото са и гражданите на страната - около 1.8 милиона души. Това е повод за шеги, че Косово има напреднала демокрация, където дори бебетата могат да гласуват.

Според анализатори броят им може да се обясни с факта, че списъците не са актуални - несигурност, която предизвиква подозрения за изборна измама.

През 2010 г. международните наблюдатели денонсираха измама в "индустриален мащаб" в района на Дреница в централно Косово, крепост на Демократическата партия на Косово (ДПК) на президента Хашим Тачи. Той е най-могъщият политик в страната, който бе партизански водач по време на конфликта с Белград в края на 90-те години на миналия век.

Опозицията смята, че всъщност има само около 1.2 милиона гласоподаватели.

Безработицата е друга област, в която статистическите данни са лоши. През 2008 г., когато беше обявена независимостта на страната, показателят отчиташе рекордните 43%.

Отиващото си правителство казва, че този процент вече е спаднал до 27.5%.

За икономистите в страната единственият фактор, който може да доведе до намаляване на безработицата, е емиграцията, а не развитието.

Безработицата все още се оценява на 35% от Програмата на ООН за развитие (ПРООН). При младите хора този показател се увеличава до 60%, 56% сред жените и 90% сред ромите.

Косово е европейската държава с най-много джихадисти

Косовското население е 95% мюсюлманско, но в страната се намира и една от най-големите католически катедрали на Балканите, кръстена на наскоро обявената за светица майка Тереза, етническа албанка, роден в съседна Македония.

Докато повечето от мюсюлманите практикуват умерена форма на исляма, Косово е изправено пред повече от 300 свои граждани, които водят свещена война (джихад) в Сирия и Ирак – сред най-високите числа, съотнесени на глава от населението в която и да е от европейските държави.

Косовските власти са укрепили законодателството и са извършили арестите на редица високопоставени лица в опит да изкоренят предполагаеми радикални ислямистки мрежи.

Косовските "Рамбо", "Макрон" и "Че" се борят на изборите

На косовските парламентарни избори днес бивш командир на партизани ще се надпреварва с икономист, сравняван с Еманюел Макрон и популярен бивш студентски лидер, известен като "косовският Че Гевара", предава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Рамбо"

Наричан "Рамбо" от своите другари заради мускулестото си тяло и военни умения сила, 48-годишният Рамуш Харадинай се смята за герой от много етнически албанци в Косово, но за военен престъпник от сърбите.

Командир в Армията за освобождение на Косово (АОК) по време на конфликта срещу сръбските сили през 1998-1999 г., той стана премиер през 2004 г.

Но малко след това подаде оставка, когато беше обвинен за военни престъпления от трибунала на ООН в Хага, който в крайна сметка го оправда.

Въпреки че партията му, Алиансът за бъдещето на Косово (АБК), не се очаква да спечели много повече от 10% от гласовете, Харадинай е образувал коалиция с Демократическата партия на Косово (ДПК), основана от президента Хашим Тачи, бивш лидер на бунтовниците.

Няколко бивши партизански командири, които сега заемат висши позиции в двете партии, биха могли да бъдат обвинени в нов съд, който ще се занимава конкретно с обвинения във военни престъпления, извършени от членове на АОК.

Харадинай иска Сърбия да признае независимостта на Косово, преди да продължи с преговорния процес за подобряване на връзките с Белград, стартиран през 2011 г. с посредничеството на Европейския съюз.

"Макрон"

Професор по икономика и член на консервативната Демократична лига на Косово (ДЛК), 42-годишният Авдулах Хоти е приравнен към новия френски президент Емануел Макрон и е защитник на досегашния премиер Иса Мустафа.

Хоти винаги е бил в сянката на своя политически наставник, на когото е бил заместник, когато Мустафа е кмет на столицата Прищина и като финансов министър в правителството на Мустафа.

Основател на тяхната партия ДЛК беше "бащата на нацията" Ибрахим Ругова, първият президент на Косово.

Други партии в коалицията, ръководена от Хоти, са Алтернатива - новоучредена група, водена от лидери на гражданското общество, които искат да опитат своя късмет в политиката, и Нов съюз Косово на строителния магнат Бехджет Паколи, смятан за най-богатият косовски албанец.

"Косовския Че"

На 42-годишна възраст Албин Курти вече не е студентският лидер, който през 1997 г. организира ненасилствени протести срещу сръбското владичество в Косово. Заради действията му той остана зад решетките повече от две години и започна да бъде наричан "Че Гевара" в Косово.

Но след като къдрокосият радикал изтъргува революционния си стил за костюм, протестите на неговото движение, превърнало се в партията "Самоопределение", продължават да прибягват до налагане на обсада на Прищина.

Опозиционната група съчетава реториката на левицата, застъпвайки се за борба срещу корумпираните елити, с твърдия национализъм.

Това е единствената партия, която се застъпва за обединение с Албания, идея, която би затруднила дълбоко равновесието в крехките Балкани, което болезнено беше утвърдено от западните сили след кървавото разпадане на бивша Югославия.

Курти и съюзниците му хвърлиха сълзотворен газ в парламента, за да предотвратят ратификацията на гранична сделка със съседна Черна гора и да протестират срещу сдружение, предоставящо повече автономия на сърбите в Косово.

След разпадането на съюза между ДЛК и ДПК двете най-големи партии, които преди бяха съюзници в управляващата коалиция, "Самоопределение" може да стане балансьора във властта след гласуването в неделя.

Споделяне

Още от Европа