Косово избира предсрочно парламент

В Косово за пръв път се провеждат парламентарни избори от обявяването на независимост, сн. ЕПА/БГНЕС

В Косово се провеждат предсрочни парламентарни избори в неделя като прогнозите са те да бъдат спечелени от управляващата Демократическа партия (ДПК), предаде ББС.

Така лидерът на ДПК и настоящ премиер на страната Хашим тачи има шанс да спечели трети мандат. Основен негов съперник е Демократичния съюз на Косово и лидерът му Иса Мустафа  

Това са първите парламентарни избори в страната от обявяването на независимостта ѝ през 2008 г. 

За 120-местния парламент се състезават 30 политически формации, сред които и 5 на етническите сърби. За да имат свои представители, политическите партии трябва да получат минимум 5 на сто подкрепа, а коалициите - 7 на сто от общия брой на гласувалите. Етническите малцинства автоматично получават 20 депутатски места. 10 от тях са определени за сърбите, а останалите 10 за другите малцинства..

Политическата кампания за изборите премина под сянката на тежката икономическа ситуация в страната с инфлация от 35% и безработица сред младежта от 55%. Почти половината от населението на Косово от 1,8 милиона души се смятат за бедни, а 12% живеят в изключително голяма нищета.

Изборите ще бъдат тест за премиера Хашим Тачи, бивш лидер на Армията за освобождение на Косово. Тачи насрочи предсрочни избори, които първоначално бяха планирани за ноември, след като сръбските членове на парламента блокираха вота за създаването на национална армия.

Споделяне

Още от Балкани