Косово се сърди на Македония, че няма покана за срещата на върха в Охрид

Косово се сърди на Македония за това, че не е поканила президента Атифете Яхяга на срещата на върха в Охрид, пишат македонските вестници.

Ръководителят на косовската дипломация Енвер Ходжай заявил, че Македония се държи "по антиевропейски начин", съобщи скопският вестник "Дневник".

 

С това свое изявление той потвърдил, че президентът на Косово Атифете Яхяга не е получила покана за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която ще се състои на 1 юни в Охрид и чийто домакин е президентът на Македония Георге Иванов.

 

Ходжай заявил, че липсата на покана към Яхяга представлява "реална тревога за отношенията между Косово и Македония". Това е факт против духа за регионално сътрудничество и е антиевропейско отношение на Македония към Косово, заявил Ходжай.

 

Косовският премиер Хашим Тачи пък отправил послание към Македония да превъзмогне "предразсъдъците от миналото за албанците в региона", пише изданието, цитирано от БТА.

 

Македонското издание МКД съобщи, че Сърбия, Босна и Херцеговина, Румъния и Гърция са били против участието на Косово в президентската среща.

 

"Смятахме, че на тази среща за първи път на една маса ще седнат сръбският и хърватският президент (Томислав Николич и Иво Йосипович), както и сръбският и косовският президент. Въпреки нашите усилия не успяхме да реализираме тази част от нашия план”, заявили от кабинета на македонския държавен глава Георге Иванов.

 

Изданието посочва, че в опитите за участието на Косово са се включили и Брюксел и Вашингтон, но против била не само Сърбия, а и Босна и Херцеговина, Румъния и Гърция. Срещата в Охрид е в рамките на македонското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани