Косово стартира процес за обявяване на независимост

Косово стартира процес за обявяване на независимост

Косовски лидери заявиха в понеделник, че започват незабавни разговори със Запада за обявяване на независимост, като в същото време Европейският съюз постигна почти пълно съгласие в подкрепата си за отделяне на Косово от Сърбия, предаде Ройтерс.

На 10 декември изтече крайният срок, даден от ООН за споразумение за бъдещето на провинцията. Преговорите с международно посредничество обаче приключиха без резултат. Русия предупреди, че всяко едностранно признаване на независимостта на Косово ще предизвика проблеми по целия свят и освен това би било подкопаване на международното право.

Молба за международно признаване

"От днес Косово започва консултации с ключови международни партньори за координация на следващите стъпки за провъзгласяване на независимост", каза говорителят на косовския преговорен екип Скендер Хисени.

"Това означава официално да отправим молба за международно признаване", допълни Хисени. Не се очаква лидерите на косовското албанско мнозинство да обявят независимост преди средата на януари, отбелязва Ройтерс.

Всички с изключение на една от 27-те държави-членки на ЕС са готови да приемат независимост на Косово без резолюция на ООН, каза в понеделник шведският външен министър Карл Билд.

"Има фактическо единство за Косово", каза пред журналисти Билд.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн каза, че единствено Кипър има "огромен проблем" да подкрепи независимостта на Косово.

Досегашният косовски премиер Агим Чеку призова в понеделник ЕС да признае необходимостта от незабавно и трайно приключване на процеса с изясняването на окончателния статут на Косово, предаде Асошиейтед прес.

Чеку отново увери Европа в ангажимента на Косово към мултиетничност, демокрация, международно наблюдаване на независимостта, международно партньорство и европейско бъдеще.

“Смятам, че Сърбия има избор: Да върви към бъдещето заедно с нас или да върви назад към миналото сама. Надяваме се, че ще направят правилния избор," каза Чеку.

Той добави, че декларацията за независимост ще бъде обявена много преди месец май, който е сочен като евентуален срок за това.

Сърбия: Само ООН може да определи бъдещето на Косово

Сърбия, която категорично се противопоставя на независимост на Косово, настоя, че само ООН може да определи бъдещето на областта. 

Този процес може да бъде осъществен само от Съвета за сигурност на ООН и всички страни, които са членове на организацията, а не от ЕС, заяви вицепримерът Божидар Джелич в Белград.

Признаването на независимост на Косово ще предизвика верижна реакция и ще има последствия както на Балканите, така и в други региони, предупреди в понеделник руският външен министър Сергей Лавров след разговори в Никозия с кипърския президент Тасос Пападопулос, предаде ИТАР-ТАСС.

 В ЕС обаче още няма пълен консенсус, който би могъл да разколебае Сърбия и Русия от действия в последната минута, които да разстроят процеса към независимост на Косово, предаде Ройтерс.

“Ние подкрепяме договорно уреждане...и не желаем да видим нещо, което подкопава международната правна основа”, заяви кипърският външен министър Ерато Козаку Маркулис в Брюксел.

Словакия, която не би искала да насърчи сепаратистките движения сред собственото си унгарско малцинство, също заяви, че намира за трудно да признае независимо Косово. Външният министър на страната Ян Кубиш обаче заяви, че ЕС може да разположи планираната полицейска мисия от 1 600 души в Косово.

“Легалното основание за това е резолюция 1244 и тази резолюция е валидна”, заяви той.

Страните от ЕС обсъдиха в понеделник изпращането на близо 1 800 полицаи и правни специалисти, за да подкрепят косовската полиция и правосъдие.

Мисията би могла да замине за Косово в началото на 2008 г., за да предотврати напрежението, свързано с провъзгласяване на независимостта.

“Никой в тези разговори не бива да бъде унизен, заяви Сергей Ястрбженбски, личен пратеник на руския президент Путин за ЕС, по време на конференция в Словения. “Решението никога не трябва да е в противоречие с международното право”, допълни той.

Френският външен министър Бернар Кушнер посочи, че процесът за независимост на Косово трябва да изчака провеждането на избори в Сърбия през януари.

Главният посредник на ЕС за Косово настоя Прищина да координира действията си с Брюксел.

Съветът за сигурност на ООН ще дебатира проблема с Косово на 19 декември, но Москва отсега каза, че ще настоява за още преговори – нещо, което Вашингтон и ЕС смятат за безсмислено.

Кипър и в по-малка степен Гърция оглавяват групата на колебаещите се – отчасти защото са балкански държави, отчасти заради сепаратистките движения на тяхна територия.

Калфин поиска нов политически процес за областта

Междувременно българският външен министър Ивайло Калфин заяви, че настоява за запазване на диалога, за ясна идея за бъдещето на Косово и европейска перспектива за Сърбия. Неяснотата около статута на Косово не може дълго да продължава, каза Калфин. Той изтъкна, че това е неприемливо за България, тъй като напрежението в областта е твърде близо до българските граници.

За да бъдат обаче сърбите привлечени към съгласие, техните права в Косово трябва да бъдат гарантирани от косовските власти с редица законодателни ангажименти, заяви българският външен министър, като отбеляза предвидените в плана на Ахтисаари мерки. Той прогнозира, че рано или късно ЕС ще се сблъска с проблема директно, но че това най-вероятно ще стане през февруари като се изчакат изборите в Сърбия.

Твърдото очакване на България е поетите от Белград и Прищина ангажименти за въздържане от всякакви действия, които могат да влошат сигурността в района, да бъдат спазвани изцяло и безрезервно.

За България е важно ЕС да заяви твърдо, че случаят Косово е уникален и по никакъв начин не създава прецедент, подчерта Ивайло Калфин.

Той настоя за нов политически процес за Косово. "Този нов политически процес, базиран на единството на ЕС, трябва да има три основни направления - бъдещето на Косово, политиката на ЕС спрямо Сърбия и запазването на стабилността и сигурността в региона", каза министърът.

Освен това България настоява ЕС да се ангажира с водещата роля в този процес, като вземе необходимите решения за разполагане на ЕПСО мисия (мисия по укрепването на полицията и правовата държава) и да има съществен принос към Международната гражданска служба в Косово.

Министърът припомни и решението на НАТО за запазване и продължаване на присъствието на КФОР.

Калфин заяви, че ЕС трябва да отправи ясен политически сигнал към косовските институции за необходимостта от отговорно поведение, координирано с международната общност.

ИТАР- ТАСС предаде, че на срещата на върха на ЕС на 14 декември в Брюксел се очаква обща декларация на лидерите от ЕС за готовността на ЕС да поеме отговорност за Косово до момента на приемането му в блока. По този начин ще бъде даден старт на отброяването на времето до прехода на Косово от юрисдикцията на ООН под юрисдикцията на ЕС.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?