Косово заема мястото си на картата на Европа като суверенна държава

Авторът на плана за независимост на Косово Марти Ахтисаари пристига на летището в Косово. Сн. ЕРА/БГНЕС

Отцепилата се с кървава война бивша сръбска провинция Косово от понеделник получава статут на напълно суверенна държава, обяви Международната управляваща група за Косово, чийто мандат изтича днес.

Така ще бъде прекратена така наречената "наблюдавана независимост" на Косово и ще се сложи край на международната цивилна канцелария, създадена при отделянето на Косово от Сърбия през 2008 година.

Въпреки че гражданската мисия в Косово, водена от холандския дипломат Питер Фей, ще  прекрати дейността си, военните структури на КФОР и правната мисия на ЕС – ЕУЛЕКС, ще продължат да действат.

Парламентът на Косово вече гласува промени в конституцията и отвори пътя за закриването на канцеларията на международния представител.

"Това е важен момент за консолидацията на държавата. Това означава и практическо начало на евроинтеграцията ни. Отваряме нова страница в изграждането на демократично и многонационално Косово. Това е и признание от страна на международните фактори за постигнатото, което означава сигурна интеграция в НАТО и ЕС", каза при гласуването премиерът на Косово Хашим Тачи.

"Наблюдавана независимост" бе предложена от специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари с идеята да остане в сила, докато в страната се установят и започнат да функционират демократични институции.

В съответствие с плана на Ахтисаари беше създадена и Международната управляваща група за Косово, която да координира международната дейност в страната.

Независимо Косово е признато от 86 държави, сред които повечето страни членки на ЕС.

Директорът на бюрото за Косово в сръбското правителство Александър Вулин определи независимостта като "историческа и трагична грешка".

"Ако с края на наблюдаваната независимост международната общност остави на институциите в Прищина властта да решават сами...за живота на сърбите и другите неалбанци, това е историческа и трагична грешка", заяви Вулин, цитиран от агенция ТАНЮГ.

"Сърбите не могат да очакват нищо добро", каза още той и допълни, че подобно решение "няма да насърчи доверието и надеждата".

Очаква се вечерта в столицата Прищина независимостта да бъде отпразнувана с мащабни тържества.

Споделяне

Още от Балкани