Косово започва да формира служби за сигурност

Премиерът на Косово Байрам Косуми се е договорил с командващия Корпуса за защита на Косово Агим Чеку колкото може по-бързо да започне формирането на  структурите за сигурност на Косово, за да може областта подготвена да дочака независимост, пише сръбският в. Глас явности в неделния си брой.

Според твърденията на излизащия в Прищина в. Зъри, в кабинета на косовския премиер тези дни трябва да бъде внесено проучване за сигурността в Косово, изготвено във Великобритания.

Документът разработва организирането на структури за сигурност, бюджета на министерството на обществения ред и сигурност, формирането на косовска разузнавателна служба и трансформирането на косовската полицейска служба.  Предвидено е структурите за сигурност в началото да работят под международно военно или полицейско наблюдение, пише в. Глас явности.

Агим Чеку очаква скоро да бъде формирана работна група за сигурност, в която освен представители на косовската полицейска служба и Корпуса за защита на Косово да има и представители на ЮНМИК, КейФОР, но и на страните-членки на Контактната група.

Договор за трансформирането на  косовската полицейска служба и Корпуса за защита на Косово  постигнаха в началото на годината  президентът на Косово Ибрахим Ругова и  Агим Чеку, а първата фаза е обявена за месец май, посочва в. Глас явности.

Споделяне

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?