Косовски албанци превзеха полицейско управление в Македония

Нападателите казали, че са от Армията за освобождение на Косово, Скопие определи атаката като тероризъм

Косовски албанци превзеха полицейско управление в Македония

Около 40 въоръжени мъже, облечени в униформи на разпуснатата Армия за освобождение на Косово (АОК) превзеха полицейското управление и взеха четирима полицаи в село Гошинце, Липковски район, близо до границата на Македония с Косово. Това е станало през нощта на понеделник срещу вторник, съобщи министърът на вътрешните работи на Македония Иво Котевски. При нападението македонските полицаи не са оказали никаква съпротива.

Нападателите взели всичкото оръжие, което намерили, и прекъснали комуникациите в управлението. Часове наред те са държали четирима полицаи за заложници преди да избягат.

Заснели всичко случващо се с видеокамера. Те се обръщат с политическо изявление към македонския премиер Никола Груевски: "Искаме наша собствена държава", цитира министър Котевски заявлението на нападателите, които са съобщили, че са членове на разпуснатата бунтовническа армия на косовските албанци в Македония.

Говорителят на македонското Министерство на вътрешните работи Иво Котевски определи атаката като "терористично нападение".

Той съобщи, че нападателите са били облечени в маскировъчни дрехи с емблемата на УЧК (албанското наименование на някогашната Армия за освобождение на Косово-АОК) и са разговаряли помежду си на албански.

Те отнели оръжието на полицаите, завързали трима от тях с белезници, а четвъртият набили, каза говорителят. Нападението е било заснето от камери.

Един от нападателите превеждал на лош македонски, примесен със сръбски думи. Предводителят на атаката се обърнал към вързаните полицаи с думите: "Ние сме от УЧК. Предайте на всички, че нито Ахмети (Али Ахмети, лидер на македонския Демократичен съюз за интеграция - бел. ред.), нито Груевски (Никола Груевски - премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ - бел. ред.) не може да ви спаси. Ние искаме наша държава и не искаме никакви Охридски споразумения. Повече никой да не смее да идва нагоре. Ако хванем вас или когото и да било друг още веднъж, ще ви ликвидираме всичките".

На тръгване заплашили полицаите да не мърдат половин час. Когато този срок изминал, полицаят, който не бил завързан, освободил колегите си с оставените от нападателите ключове и алармирал за случая.

През последните два месеца Македония е в тежка политическа криза. Опозицията направи огромни разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите.

Премиерът Груевски многократно обвини опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт”. Сега обаче същото обвинение се отправя в обратната посока.

Лидерът на партия "Достойнство“ Стоянче Ангелов в началото на април заяви, че правителството подготвя междуетнически конфликт в района на Липково, припомня македонското електронно издание Фокус. На 4 април тази година, на протест пред македонската национална телевизия МРТВ генерал Ангелов заяви, че притежава информации, че управляващата партия е платила 2 млн. евро на група престъпници, които да предизвикат етнически конфликт, а за това да бъдат обвинени той и опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ).

"Някой от нашата държава е направил чудовищен план за създаване на етнически конфликт. Дал два милиона евро на албанци от района на Липково, които нямат нищо общо с Армията за национално освобождение (АНО), а става дума за престъпници. Тяхната цел е да се представят за представители на АНО и да убият няколко полицаи или войници и да предизвикат етнически конфликт. Точно поради тази причина се появи текст в електронното издание Нетпрес, в който се твърди, че Стоянче Ангелов и СДСМ подготвят кървав сценарий“, заявил генерал Ангелов преди две седмици.

Бившият член на Армията за национално освобождение (АНО) Абедин Зимбери смята, че днешния инцидент в липковския регион е сценарий, подготвен от правителството, предаде Радио Свободна Европа в програмата си за Македония, цитирано от агенция "Фокус".

Зимбери, който живее в Липковско, казва, че в момента в района не са забелязват никакви въоръжени лица.

"Този инцидент очевидно е сценарий на правителството на Груевски, както и на МВР. Очевидно целта е да се отвлече вниманието на гражданите от онова, което се случва. Казвам им, че няма да им успее сценарият, тъй като гражданите не искат война“, заяви Зимбери.

Инцидентът напомня въоръжените сблъсъци в Македония през 2001 г., когато албански бунтовници поискаха повече права за огромното етническо албанско малцинство в бившата югославска република. Етническият конфликт в Македония избухна след войната в бившата сръбска провинция Косово през 1998-99 година.

Мирът в страната бе възстановен през 2001 г., когато албанските бунтовници предадоха оръжието и влязоха в политиката в замяна на по-големи права и представителство на албанското малцинство във властта (етническите албанци са около 30% от 2-милионното население на Македония), припомня Ройтрес.

На Македония бе обещано членство в НАТО и ЕС, но процесът бе блокиран заради споровете с Гърция за името на страната, което е същото като на северната гръцка провинция Македония.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?