Косовският парламент успя да ратифицира споразумението за границата с Черна гора

Косовският парламент успя да ратифицира споразумението за границата с Черна гора

Парламентът на Косово най-сетне успя да ратифицира късно в сряда споразумението за демаркация на границата с Черна гора въпреки яростната съпротива на опозиционното националистическо движение Самоопределение.

Негови депутати на 4 пъти пускаха сълзотворен газ в залата в сряда в опит да провалят гласуването, предаде Франс прес. 

Това бе четвъртият опит за гласуване по споразумението с Черна гора, което е подписано още през 2015 г. и вече е ратифицирано от Черна гора. Досега косовският парламент не успяваше да събере необходимото мнозинство от две трети, или 80 от общо 120 гласа. Ратифицирането му е ключово условие на Европейския съюз за въвеждане на безвизов режим за косовски граждани. 

"Топката сега е в двора на Европейската комисия", написа в Туитър президентът Хашим Тачи, изразявайки надежда за край на "десетилетната изолация" на страната.

Премиерът Рамуш Харадинай увери депутатите във вторник, че "това гласуване е един от най-важните въпроси за страната" и че ратификацията на споразумението не застрашава територията на Косово. 

При последния опит гласуването все пак се състоя и за ратификацията гласуваха точно необходимият брой депутати – 80, против бяха 11, а въздържали се нямаше, предаде ТАСС. Това стана след обръщението на еврокомисаря по разширението Йоханес Хан и настоятелните призиви на посланиците на САЩ и Германия, както и на представителката на ЕС в Косово Наталия Апостолова. 

В хода на дебатите Самоопределение, което разполага с 32-ма депутати, се разцепи и част от тях явно са се огънали пред натиска и са подкрепили ратификацията. 

Предварителните планове бяха тя да се състои на 28 февруари, когато в Косово бе високопоставена делегация на ЕС, включваща шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и еврокомисарите Федерика Могерини и Йоханес Хан. Тогава обаче много косовските депутати провалиха вота, като просто не се явиха в залата и гласуването бе отложено поради липсата на кворум. 

Рано сутринта в сряда председателят на косовския парламент Кадри Весели се срещна с посланиците на пет западни страни и Апостолова и ги увери, че "драмата" със споразумението за демаркацията ще приключи през деня.

По време на дебата лидерът на Самоопределение Албин Курти предложи да се заяви на Черна гора, че "Косово не приема споразумението" и поиска организирането на международна конференция за нова демаркация на границата, предаде АФП.

Движението бе категорично против споразумението за границата с аргумента, че то лишава Косово от 8000 хектара гори и планински пасища. Неговите депутати няколко пъти в миналото прибягваха до сълзотворен газ, за да попречат на гласувания по важни въпроси.

Местната полиция съобщи по-късно, че седем депутати от Самоопределение са били арестувани след обиски и във връзка с газовите атаки в парламентарната зала. "Насилието като политически инструмент няма място в Косово", написа междувременно в Туитър американският посланик в Косово Грег Делауи, цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?