Косовското правителство падна след вот на недоверие в парламента

Косовското правителство падна след вот на недоверие в парламента

Косовското правителство падна от власт след днешния вот на недоверие в парламента със 78 гласа "за", 34 "против" и 3 въздържали се, предаде агенция Бета, позовавайки се на портала Коссев.

Предложението за вот на недоверие бе внесено от опозиционната партия Инициатива за Косово с подкрепата на Алианс за бъдещето на Косово и движение Самоопределение. Към него се присъединиха и 12 депутати от управляващата коалиция. Опозиционните партии обвиниха правителството, че не е в състояние да изпълни управленската си програма и да прокара важни закони, допълва АП.

Косовският президент е длъжен веднага след гласуването на недоверие да приеме решение за насрочване на нови избори най-късно 45 дни след вота на недоверие.

Правителството на Иса Мустафа се озова в трудна ситуация заради споразумение за определяне на границата със съседна Черна гора, подписано през 2015 г. Кабинетът не успя да осигури мнозинство в парламента за одобряване на споразумението, за което настояват САЩ и ЕС. Опозицията пък е на мнение, че с това споразумение Косово губи територия в полза на Черна гора. Това твърдение бе опровергано от правителството и от местни и международни експерти, посочва АП.

По информация на агенция Бета ръководството и парламентарната група на Демократическата партия са решили да подкрепят вота на недоверие, ако техният коалиционен партньор Демократичен съюз на Косово не приеме дебатите за демаркация на границата с Черна гора да бъдат включени в дневния ред на днешното парламентарно заседание преди вота на недоверие.

Споделяне

Още от Европа