Костов: “Атака” е необходимо “алиби” и за ДПС, и за БСП

Костов: “Атака” е необходимо “алиби” и за ДПС, и за БСП

И БСП, с ДПС имат полза от “Атака”, смята лидерът на Демократи за силна България Иван Костов.  

Партията на Волен Сидеров е “необходимо алиби за съществуването на Движението за права и свободи”, заяви Костов в четвъртък пред бТВ и допълни, че след честването на гибелта на Васил Левски на 19 февруари се е разиграл “театър с някаква турска подписка, която никой не беше видял, тя изведнъж предизвика националистически излияния, оказа се, че тя не съществува, но резултатът от всичко това е едно алиби за съществуването на Ахмед Доган като приемливо турско представителство в България в очите на българската общественост”.

“По същия начин този национализъм, този ляв екстремизъм, е алиби за съществуването на Българската социалистическа партия. Един вид - виждате ли, ето ни такива, каквито бяхме довчера, ето ни и такива, каквито се опитваме да бъдем днес, вие можете да избирате между това, което сме днес, и това, което бяхме вчера”, каза Иван Костов.

Той обърна внимание, че със своите изявления и президентът Първанов, и премиерът Станишев “предизвикаха "Атака" и им обявиха нещо като среща на националния празник 3 март”.

“Ако проследите изявленията и на двамата в периода между 20 и 28 февруари, ще видите как те буквално насрочват 3 март, националния празник, за този сблъсък, което не е редно да се прави въобще”, посочи лидерът на ДСБ.

Той прогнозира, че ако се стигне до избори и "Атака" е в парламента, и може да се направи правителство с БСП, БСП ще направи правителство с "Атака".

В този си вид, в който той се прокламира, сегашният български национализъм е войнстващ национализъм, който няма нищо общо дори с идеите на българското Възраждане, смята Костов. Сегашният национализъм е сходен с Балканския национализъм от края на 19 и началото на 20 век, който се опитва да разреши териториални или други каквито и да е проблеми за сметка са своите съседи или за сметка на други малцинства, посочи лидерът на ДСБ. Най-големите ексцесии са в лицето на Хитлер и Сталин, а в България сталинският вид национализъм беше изповядван от БКП, която проведе т.нар. “възродителен процес” срещу българските турци, смята Иван Костов.

Според него БСП като партия правоприемник на БСП дълго време е отстоявала подобни идеи. “Нека си спомним теорията за противопоставянето на НАТО, черните знамена срещу американския империализъм, теорията за изолационизма, за неутралитета на България и т.н...Тази сериозна популистка основа, върху която стоеше Българската социалистическа партия, беше преотстъпена на "Атака" - това е, което виждаме в момента. Така че левият екстремизъм си остана върху тази позиция, върху този вид национализъм. Неслучайно "Атака", е единствената парламентарна група, която беше приета от руския посланик”, заяви Иван Костов в сутрешния блок на бТВ.

Той добави, че националната кауза според ДСБ е силна България в обединена Европа - водене на политика на защита на националните интереси в Европа и при ясното разбиране, че без Европа не може да се постигат българските национални интереси.

Иван Костов предупреди, че национализмът у нас може да ескалира, ако правителството не заявява, че отношението на България към членството на Турция в ЕС ще зависи от отношението на Турция към България и от ненамесата ѝ в българските политически дела.

Ако правителството не изработва тази позиция заради Ахмед Доган и ДПС, ако мълчи, ако не се каже на Турция, че не може повече да транспортира с автобуси избиратели, които, без да плащат данъци в България, се разпореждат с моите и с вашите данъци, ако не се изработи тази политика, неминуемо този национализъм ще ескалира, заяви Костов.

Запитан дали умереният национализъм на Бойко Борисов заплашва  българската десница и политическата система въобще, лидерът на ДСБ отговори: “У Бойко Борисов има умерена некомпетентност и страхливост”.

По-късно столичният кмет заяви по повод на тази оценка, че Костов е “сръдльо”.

В отговор на въпрос дали сблъсъкът Първанов - Борисов заплашва да извади от играта десницата, Иван Костов заяви, че ДСБ ще положи усилия да има единна дясна кандидатура, която ще има всички шансове да се справи с президента Първанов.

Помолен да коментира кой е най-големият критик на Георги Първанов през последните пет години, Костов заяви: “Вижте, аз съм накарал Георги Първанов да промени своята позиция по ключови въпроси...Аз съм накарал чрез него Българската социалистическа партия да направи един 180-градусов завой. Аз съм бил винаги критик на позицията на БСП и на Георги Първанов тогава, когато той е упражнявал правомощията си на президент на страната. Не съм му прощавал нито една грешка. Нито едно от неговите десет пътувания и срещи с Путин не съм му простил например. Нито една от големите лъжи...”.

В отговор на въпрос лидерът на ДСБ повтори, че той няма да се кандидатира за президент, защото не може да бъде обединителна фигура за всички десни избиратели.

Костов посочи, че в момента десницата води разговори какъв да е профилът на единния кандидат-президент. Единият вариант е това да е изявен политик от дясното пространство, но от друга страна трябва да се отчете и общият негативизъм, който се натрупа към политиците и към политическите лица, обясни лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България