Костов: БСП е във властта и е отговорна за несигурността на гражданите

Оценката спрямо характера на сегашното управление, чувствителното участие на БСП в него, подкрепата и участието на ССД в него, както необходимостта от предсрочното му прекратяване, са пунктовете, по които Демократи за свободна България се различават от СДС и ССД, заяви лидерът на партията Иван Костов.

Според него лидерът на СДС Надежда Михайлова и на ССД Стефан Софиянски заместват въпрос за характера на настоящото управление с предупреждението си, че предсрочни избори могат да доведат по-бързо БСП до властта.

За нас БСП е основен противник. "За разлика от тях (СДС и ССД), обаче, ние твърдим, че БСП е вече на власт. Това е съществената разлика", посочи бившият премиер и лидер на СДС пред Би Ти Ви и добави, че "страхът от БСП не е фактор, който може да обедини десни политически партии". Никой не се ентусиазира за дейност от страх и това е очевидно доказателство за слабост, каза Иван Костов.

На организираната от Европейската народна партия (ЕНП) среща на десните сили в Будапеща миналата седмица Демократи за силна България са представили пет точки от своя документ, по които между тях са се очертали различия. Това не се отнася в пълна степен за БЗНС- Народен съюз, чийто лидер г-жа Мозер много пъти е заемала позиции, които потвърждават това, което ние бяхме записали, каза Иван Костов. По думите му БЗНС - НС са предпазливи единствено по отношение на констатацията, че Съюзът на свободните демократи.

Петте партии не подписаха никакъв съвместен документ в Будапеща, като Надежда Михайлова и членът на ръководството на ССД Диляна Грозданова обвиниха Костов за деструктивното му поведение.

В понеделник Иван Костов посочи, че първото разминаване със СДС и ССД е по въпроса, че "управлението на НДСВ, ДПС и БСП, подкрепено от президента Георги Първанов, прикрива срастването на левицата и либералите с посткомунистичекста олигархия, с остатъците от нейния репресивен апарат и с организирани престъпни групи".

"Второто е, че ССД е част от управляващото мнозинство и носи отговорност за неговия провал и третото е, че БСП има чувствително участие в настоящето управление и общата цел на четирите партии е както неговото предсрочно прекратяване, така и прекратяване възможното официално овластяване на БСП след избори. И четвърто, четирите партии се обявяват за предсрочни избори за обикновено Народно събрание".

От своя страна СДС и ССД са настоявали в Будапеща, че трябва да се даде шанс на столичния модел и на коалицията да успее да се стабилизира около своето споразумение и да се опита да го изпълни, обясни Костов пред Би Ти Ви.

Радикална трансформация на модела "Софиянски"

"И тук ние бяхме конструктивни, въпреки че за нас моделът "Софиянски" е провал, ние считаме, че може да се даде възможност за радикална трансформация на този модел чрез прозрачност, чрез строга отчетност и най-вече чрез прекъсване връзките с престъпния свят", каза лидерът на ДСБ.

Никой не твърди, че Стефан Софиянски е престъпник, но обвинението е тежко, всички му пожелаваме да се защити успешно пред съда, добави той. Костов уточни, че самият водещ на срещата в Будапеща, зам. председателят на ЕНП Вим ван Венцел е казал, че е възможно да се стигне до предсрочни избори, при повдигнатото обвинение срещу Софиянски и съдебното решение за временното му снемане от длъжност.

БСП носи отговорност за сегашната несигурност на гражданите

Според Иван Костов в момента БСП присъства най - осезателно в сектора за сигурност, тъй като "президентът назначава основни фигури в органите, които се борят с престъпността и второ, защото министър Петканов е живата връзка между НДСВ и БСП, защото той се ползва с пълното покровителство от страна на БСП".

Отговорността на БСП за "сегашната несигурност на гражданите по линията на нейното дейно участие във властта е очевидно. Но точно в сигурността има и най-големите провали. Т.е, съвсем очевидно е, че там, където БСП участва, тя не се справя", каза Иван Костов.

Според него, ако БСП дойде на власт, провалите ще са още по-големи. Помолен да коментира тезите на опонентите си, че новата партия желае БСП да се върне във властта възможно най-скоро, за да бъде ДСБ нейна сериозна опозиция и след евентуален провал на социалистите да влезе в управлението, лидерът на Костов отговори:

"Както стана ясно, всички са послъгвали доста след срещата в Будапеща и изглежда, че тенденцията на послъгването продължава и от наблюдателите, които са близки до тези, които просто изопачиха истината от срещата. Нямат основания такива заключения".

Костов обясни амбициите на Демократи за силна България да оглавят дясното пространство така: "Ние сме първите, които престанаха да спекулират с натякване на българите, че сме в преход и затова тяхното положение не се подобрява....Ние сме първите, които казахме: "Преходът е свършил, трябва да намерим нови цели и трябва наистина да се заемем с положението на хората, с неговото подобряване, не можем вечно да се оправдаваме с това, че сме в преход"".

Защита на българските интереси в ЕС

Като друго ключово различие с останалите десни партии Иван Костов посочи защитата на българските интереси и заяви, че ДСБ не споделят еуфорията по повод бързото приключване на главите от преговорния процес с Европейския съюз.

"Преди всичко защото преговорите се водеха без да е ясно на българските граждани какво се договаря, което е практика, която никоя страна не е следвала от тези, които вече станаха членове....Нещо повече, дори ние-депутатите - не можем да получим информация по преговорните глави. Това означава, че не се преговаря по начина, по който е необходимо и не се защитават българските интереси".

Като друга разлика Костов посочи етническия модел. Никой в Будапеща не пожелал да дебатира предложената от ДБС позиция, че "няма специален български етнически модел, чийто изключителен защитник и гарант е ръководството на ДПС, че сме за европейска интеграция и свободно съжителство на хората с различен етнос и религия. Това е тезата, според която ни не искаме да се затварят български малцинства в етнически гета".

Иван Костов изтъкна, че този въпрос трябва да се решава от всички политически формации.

Проблемът с досиетата на ДС изисква национално съгласие

По отношение на другия предложен от ДСБ приоритет - за публичност на архивите на бившата ДС и пренасянето им в Държавния архив, той каза: "Ние и сега не считаме, че това е основната грижа на управлението на страната, тъй като няма опасност да се повтори комунистическият експеримент, в това никой не вярва, но има остатъци от тоталитарната система, които пречат на страната"

Едновременно с това лидерът на ДСБ каза, че проблемът с бившата ДС е проблем на сигурността и то личната сигурност на гражданите. "Защото около тях се разви организираната престъпност, защото, ето, виждате, България губи политическия си авторитет, опитвайки се да назначи за посланик в Брюксел или в Канада или за военен аташе в Брюксел хора от бившата държавна сигурност. Това не бива да се прави. Това също изисква национално съгласие от политическите партии, а не е въпрос, който може да бъде решен само от една политическа формация или само от дена коалиция. Всички трябва да се съгласим, че тези остатъци пречат на България".

Софиянски и Симеон - моделът на "политическия ортаклък"

Запитан смята ли, че един ден отново ще стане министър- председател, Иван Костов каза, че този въпрос не го вълнува особено.

"Мен ме вълнува преди всичко да не се допусне политически ортаклък между партиите, да не се сговарят на гърба на хората, нещо, което стана модел в последните три години. Стилът на НДСВ е да се наговарят на гърба на избирателите. Същият стил виждаме в София. Всички по един или друг начин да участват във властта, да споделят тази отговорност, това не е редно да се прави в демократична държава", каза лидерът на Демократи за силна България.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?