Костов: ДПС се опитва да наложи пожизнен главен мюфтия

Движението за права и свободи предизвика криза в мюсюлманската общност и се стреми да наложи пожизнен главен мюфтия, подобно на наложения чрез закон православен лидер патриарх Максим. Така лидерът на Демократи за силна България Иван Костов коментира последните скандали сред мюсюлманите, които заради намесата на ДПС в момента нямат свой легитимен духовен водач. По думите му целта на партията на Ахмед Доган е чрез грубо вмешателство в религиозния живот на вярващите е да си осигури контрол над тях.

Според Костов, ДПС нарушава религиозните права на мюсюлманите в България, които в момента нямат свое легитимно представителство. За пореден път той посочи, че в Европейския съюз не е прието различните етноси и религии да бъдат представяни от една партия.

В момента българските мюсюлмани нямат свое представителство, заради започналите съдебни спорове за това кой е главен мюфтия. Под политическия натиск на ДПС в края на декември м.г. за водач на мюсюлманите бе наложен Фикри Сали и бе отстранен Селим Мехмед. Междувременно, заради жалба на техния предшественик Недим Генджев, кадър на бившата Държавна сигурност и близък до БСП, юридическия казус се заплете до там, че има опасност да бъдат обявени за нелегитимни решенията на няколко национални конференции като междувременно мюсюлманите няма да получат регистрация в съда на свой главен мюфтия и Висш мюсюлмански съвет.

След разигралите се през юни окупации и контраокупации на Главното мюфтийство в София, хората на Доган поискаха промяна в наложения от НДСВ, ДПС и БСП закон за вероизповеданията. С него БПЦ и нейният предстоятел патриарх Максим бяха прогласени за юридическо лице екс леге, докато всички останали вероизповедания и ръководствата им се регистрират задължително в съда, за да се игнорира намесата на изпълнителната власт чрез регистрация в Дирекция по вероизповеданията. Костов припомни,че депутатите на ОДС бяха против този закон, но мнозинството не се съобрази с позицията им.

След като не успя да манипулира последната мюсюлманска конференция, както правеше години наред, ДПС сега иска и водачът на мюсюлманите само да се вписва от съда, за да не бъде проверявана легитимността на форума, който го е избрал. И така отново да наложи Фикри Сали, който вече изкара един мандат в мюфтийството като послушно спазваше указанията на Доган, агитирайки в джамиите за кого да гласуват българските мюсюлмани.

Иван Костов категорично отрече неговата партия да има нещо общо с инициативата на бившия зам.министър на вътрешните работи Здравко Зафиров за построяване на паметник на Шипка на загиналите турски войници в Руско-турската война.

Костов подчерта, че Зафиров е от пловдивското СДС и идеята му е част от реверанса на СДС към ДПС.

Костов коментира и другия аспект на националната сигурност, станал изключително актуален през седмицата с поредната рокада в специалните служби. Пред БНР той разви тезата на Демократи за силна България,че в момента НДСВ и премиерът Сакскобургготски допускат без избори БСП в сектора за сигурност чрез отстраняването на поредния шеф на ключова служба в МВР и назначава за директор на НСБОП протеже на зам.шефа на БСП Румен Петков - ген. Валентин Петров от Пловдив. Преди това за шеф на националната полиция бе назначен отново неговия кандидат - плевенския полицейски директор Илия Илиев.

По повод отказа на мнозинството за пореден път да разсекрети архивите на Държавна сигурност отхвърляйки промени в закона за защита на класифицираната информация, Костов съобщи, че ДСБ подготвя нов законопроект в тази област и той ще бъде предложен през есента.

Изказванията на шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев срещу правителството и военния министър от преди десетина дни, според Костов изглеждат като нарочно навреждане на доброто име на България като член на НАТО. В същото време той посочи, че Колев е съобщил и две много обезпокоителни неща - че не знае какво предвижда Стратегическия преглед на отбраната и че със сделката за БТК не е защитена информационната сигурност на страната.

НДСВ управлява финансите и приватизацията и носи отговорност за провала в здравната реформа, липсата на модернизация в образованието, БСП - сектора за сигурност, а ДПС - земеделието и инфраструктурата, където са най-големите неудачи. Той посочи, че точно чрез регионалното министерство ДПС се опитва да сложи под контрол средствата, идващи от Европейския съюз.

Бившият премиер посочи, че правителството на НДСВ не е успяло да защити интересите на българските граждани в преговорите за членството ни в ЕС. По думите му този най-голям успех на кабинета е и най-големият му провал. Според Костов правителството прекалено бързо е затворило глава "Енергетика" в преговорите с ЕС и без да е необходимо предсрочно - още през 2002 г., е поело ангажимент за затварянето на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Запитан дали е обсъждал с премиера Сакскобургготски евентуални рокади в правителството, както писаха медиите, Костов обясни, че двамата си били говорили за футбол. Той отбеляза, че новата партия има добро отношение към журналистите, а те също точно и вярно са отразили срещите в страната, които предшестваха учредяването на ДСБ.

Споделяне

Още от България