Костов: Филчев и Борисов се правят на законодатели, за да прикрият провала си

Дясната опозиция ще атакува и търси политическа отговорност от управляващите за липсата на реформи в сектора за сигурност и съдебната система в резултат на което са се провалили в борбата с престъпността. От партия Демократи за силна България (ДСБ) и СДС посочиха проблема като един от приоритетите си за новия политически сезон.

Унищожителните критики в доклада на евроексперта Байрън Дейвис за липсата на ефективни закони и мерки в борбата с организираната престъпност са достатъчно основание за търсене на политическа отговорност чрез министерски оставки, смятат в ДСБ. Идеите на професионалния шеф в МВР ген. Бойко Борисов и главния прокурор Никола Филчев, които нямат законодателна инициатива, но лансират промени в законите, са просто опит да прикрият слабости в своята дейност като се правят на политици, смята лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според СДС, управляващите не само нямат политическа воля за справяне с престъпността, подценяват проблема, но им липсва най-вече каквато и да е координация. Изтъкнат бе и станалият очевиден вече разнобой между министъра на правосъдието и шефа на парламента Огнян Герджиков с намеренията на ген. Борисов и Филчев да наложат специално законодателство в борбата с мафията.

Министърът на правосъдието остро реагира срещу лансираните зад гърба му мерки пред премиера. Заради гнева на Антон Станков, спешно бе организирана негова среща с ген. Бойко Борисов във вторник. Той обаче не можа да убеди министъра, че е необходим специален закон за борба с мафията. Станков обеща да подкрепи само част от идеите на МВР, а Борисов обвини медиите, че са го скарали с министъра преди да обсъдят проблемите.

Консултации при Панайотов пред последните разговори с Брюксел

Преди срещата в Брюксел по изпълнението на ангажиментите по глава "Правосъдие и вътрешни работи", вицепремиерът Пламен Панайотов събра за последни консултации министрите на вътрешните работи, на европейските въпроси и правосъдието Георги Петканов, Меглена Кунева и Антон Станков. Тримата отиват заедно в Брюксел в сряда, за последни консултации по Редовния доклад за България на Европейската комисия. Преди излизането му вече направени доста критики от експерти на комисията ни. На консултациите са били обсъдени следващите стъпки в развитието на реформата в съдебната власт. Подготвените изменения целят да се подобри ефективността на наказателното и гражданското правораздаване, се отбелязва в съобщението от кабинета на Панайотов.

Очевидният разнобой между управляващите в София излезе на показ преди срещата на 1 септември в Брюксел на евроминистър Меглена Кунева и колегите и в МВР и правосъдието Георги Петканов и Антон Станков във връзка с ангажиментите ни по трудно затворената глава "Правосъдие и вътрешни работи". Липсата на напредък по нея, според Кунева, може да ни забави за ЕС с една година.

В навечерието на последната година от мандата на царското управление, шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обаче успокои, че разнобоят между министерство на правосъдието и МВР и прокуратурата всъщност бил плод на благородни цели. Единомислие с какви реформи и законодателство срещу престъпността България очаква да стане член на ЕС през 2007 година щяло да се постигне в дълги дискусии. В ДПС също не се притесняват от противоречията.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?