Костов: ГЕРБ да изтегли проектобюджета

Костов: ГЕРБ да изтегли проектобюджета
Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов призова правителството да изтегли проектобюджета за следващата година. От парламентарната трибуна в четвъртък Костов заяви, че "най-важният закон в държавата се разглежда в противоречие с останалите закони". Той настоя председателят на НС Цецка Цачева да "спре процедурата по разглеждане на проектобюджета, а ако не желае да направи това, то поне да не санкционира депутатите от Синята коалиция, които не участват в дебатите по проекта в парламентарните комисии".

Бившият премиер посочи, че в проекта не са залегнали последните договорки между правителството и синдикатите в здравеопазването и в социалната сфера. В закона за бюджета на НЗОК не са отразени договорените допълнителни 130 млн. лв., каза той.

В проекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване и в Кодекса за социално осигуряване не е разписано вдигането на осигуровките за сметка на увеличаване на пенсионната възраст.

Костов допълни, че народните представители не могат да формират мнение за най-важните политики, които управляващите предвиждат за следващата година и които трябва да бъдат разписани в бюджета.

Всички тези въпроси в момента се разглеждат в тристранния съвет при остри противоречия между синдикатите и бизнеса и явен конфликт между министри в правителството.

Иван Костов каза, че е логично проектобюджетът да се разглежда паралелно с промените в бюджетите на отделните сектори или след тяхното одобрение. "В позиция сме да разглеждаме бюджета, без да имаме яснота за другите бюджети", посочи Костов и коментира, че като "управлява ГЕРБ всичко е възможно".

Преди няколко дни и СДС – другата партия в Синята коалиция, постави под въпрос предложения проектобюджет, който ще бъде преработван най-вероятно два или три пъти и окончателният му вид ще е твърде различен от внесения. Лидерът на СДС Мартин Димитров смята, че проектобюджетът спира реформите, за които ГЕРБ обеща, че ще се случат през мандата им.

Във вторник и лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че по-добре правителството да изтегли проекта си, да го преработи съобразно предвижданите промени в осигуровките и други данъчни закони, и тогава пак да го внесе.

Министърът на финансите Симеон Дянков обаче засега няма намерение да оттегля внесения в началото на месеца проект.

Споделяне

Още от България