Костов: ГЕРБ предприе мутренска атака срещу СДС

Костов: ГЕРБ предприе мутренска атака срещу СДС

Лидерът на ДСБ Иван Костов определи опита на Бойко Борисов да прехвърли в СДС проваления избор на конституционен съдия като "мутренска атака". Според него така в политаката нахлуват "прийоми на улицата, на организираната престъпност".

В интервю за Дарик радио в сряда Костов подчерта, че е добре, че Петър Стоянов е отказал номинацията за този пост. "Той не изигра ролята, която трябваше да изиграе по замисъла на сценаристите. И това е добре, защото щеше да бъде ужасно унизително - след Венета Марковска всички да се хвърлят вкупом. Защото това щеше да стане - вкупом срещу Петър Стоянов... Този вид мутренски ще ги нарека атаки, защото това не е политическо, това са недопустими от политик действия - това натоварване на парламентарно представена сила със собствените ти грехове, това никой не прави и то с цел да я доразбиеш. Това са прийоми на улицата, на организираната престъпност, които изглежда нахлуха в политиката през управлението на Бойко Борисов основно", каза Костов.

Той допълни, че сините са били противници и опоненти и с БСП, и с ДПС, и с партията на Симеон Сакскобургготски, но никой не си е позволявал да действа така срещу тях.

Попитан дали има логично обяснение защо ГЕРБ е изсмукал дясното, старата десница, Костов отговори, че ГЕРБ "в момента го повръща".

"Десните в България нямат много силна традиция. В десницата няма достатъчно смелост. Има десни избиратели с възстановени земи и имоти, които казват, че реституцията е порочна. Между тази десница, която е склонна да проявява такова малодушие, се рекрутира един подвижен електорат, който отиде при Бойко Борисов", каза лидерът на ДСБ.

Той обвини Бойко Борисов във фундаментален отказ от ценности на десния човек. "Реабилитацията на Тодор Живков, която той си позволи на няколко пъти, е недопустима в представите на десния човек", допълни Иван Костов.

Според Иван Костов едва ли на изключените или напусналите СДС би им стигнало времето, за да създават в момента нова партия. Той подчерта, че очаква да чуе тяхната позиция, но уточни, че те могат да бъдат част от една нова Синя коалиция, макар и не във същия ѝ вид.

"Пред очите на всички Синята коалиция беше торпилирана многократно от "Раковски" 134. Такива неща имаше много. Другите, които са излезли, които защитаваха Синята коалиция, те са искрени и не биха тръгнали да атакуват собственото си творение - Синята коалиция. Те биха могли да бъдат част от една нова Синя коалиция", каза Костов.

Нагласата в ДСБ е категорично в подкрепа на Синята коалиция, може би не в онзи вид, в който беше, но това дължим на нашите избиратели, каза Костов. Попитан дали вижда по-сериозни шансове за рестарт на Синята коалиция с тези хора, които доброволно или не останаха извън СДС, Костов призова да бъдат оставени те да носят инициативата, напомняйки, че е имало безпочвени, неоправдани и непредизвикани обвинения.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция изрази очакването си тези хора да заемат активна позиция, а каква ще бъде тя, трябва да се изчака, за да се види. "Убеден съм, че едва ли ще секне тяхната енергия, защото не е лесно на тези хора в момента. Те генерират много вътрешна съпротивителна сила, много принципност, за да се противопоставят на това, което считат, че е абсолютно неправилно", каза Костов.

Той посочи ГЕРБ и партията на Меглена Кунева като новата подмяна на десницата и преки съперници на ДСБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?