Костов: ГЕРБ вече нямат право да се изживяват като морален стожер

Костов: ГЕРБ вече нямат право да се изживяват като морален стожер
"ГЕРБ вече няма право да се изживява като морален стожер в обществото, ако не излезе чист от тази история с имотите на Цветан Цветанов." Това каза в петък съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов. Той определи като смущаващи обясненията на Цветанов за допълнителни възнаграждения, получени от консултации по европейско законодателство. Обяснението му прилича на това на лидера на ДПС Ахмед Доган, уточни Костов.

"Вие виждате, че хората определят тази тема - за имотите на Цветанов, като основна за последните седмици", коментира той пред Нова телевизия.

Депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров отиде още по-далеч, като изрази мнение, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов няма място на поста си, ако е взел хонорар по консултантски договор за синхронизиране на българското законодателство с европейското.

Димо Гяуров, който е член на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси, заяви пред БНР, че Цветан Цветанов няма капацитета за подобни консултантски услуги и оприличи случая с "казуса Ахмед Доган" по получаването от лидера на ДПС на 1 милион евро по консултантски договор за хидропроекти.

Според него е много странно, че директорът на НАП Красимир Стефанов се държи като адвокат на Цветанов. "Много бързо правят проверката данъчните. А проверката на Ахмед Доган трая над две години", допълни Гяуров.

От своя страна Костов посочи, че Синята коалиция, която досега подкрепяше най-важните управленски решения на ГЕРБ, очаква решението на кабинета по две ключови теми, едната от които е пенсионната.

"Криза в правителството няма, но има много неудачни, много лоши решения," смята Иван Костов. Според него това, което правителството се кани да направи с пенсионните фондове, ще го сблъска с конституцията и няма как да стане.

Костов смята, че правителството на ГЕРБ е застанало отляво на Станишев и идеята за национализацията на пенсионните фондове е влязла от предишния премиер Сергей Станишев.

Лидерът на ДСБ счита, че двама неефективни министри трябва да бъдат сменени – социалният Тотю Младенов и транспортният Александър Цветков.

Тотю Младенов е министърът, "който в момента катастрофира", коментира Костов. По думите му не случайно малко хора знаят името на министър Александър Цветков, защото той не върши никаква работа. "Виждате, дерайлират влакове и в БДЖ - една от най-слабите структури, не се предприемат никакви действия за подобряване на ситуацията", подчерта Иван Костов.

Директорът на Агенция "Митници" също е за уволнение, каза Костов. "Кой е Ваньо Танов? Защото да ти изчезнат от складовете половин тон ценни метали, това означава, че няма никакъв контрол", добави бившият премиер.

Иван Костов смята, че министрите, които са реформатори и които виждат, че нищо не става, няма смисъл да си създават илюзии, защото илюзиите рухнаха след последната критична публикация на Ройтерс за България.

Иван Костов призова премиера Бойко Борисов да прочете тази публикация, защото "тя е първата лястовица, която предвещава обръщане на отношението на европейските медии към управлението на ГЕРБ". Ако не се промени курсът им, ще последват и други реакции, предрече лидерът на ДСБ. "Най-лошото, което може да се случи сега на страната, е да се дестабилизира политически. Но политиката на Синята коалиция не е да правим това", заяви Костов.

Според него политическият диалог трябва да се води в Народното събрание, но се е изместил извън него. "Всичко е обърнато с краката надолу", метафорично определи ситуацията с пенсионната реформа Иван Костов. "Къде са самоосигуряващите се лица, хората от селата, с малкия бизнес – тях никой не ги показва, а точно върху тях се изсипва всичко", каза Костов.

"Няма как да се откажем от възгледите си, ние сме коректив и гарант", повтори той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?