Костов: Готови сме да платим и политическа отговорност за непопулярни мерки

Най-важното е новото правителство да има антикризисна програма, защото досега само се говори, без да се дебатира и да са ясни приоритетите на такава програма, заяви в неделя пред БНР лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов. По думите му липсата на дебат е тревожна, защото ако се вземат непопулярни мерки, не можеш да ги подкрепиш без да си участвал в дебат, тъй като не знаеш "как се аргументират и по силата на какви причини се предлагат".

Той предупреди, че повечето мерки ще са непопулярни. "Как ще се събира за тях мнозинство? Защото повечето от антикризисните мерки, казвам ви го като човек, който знае какво говори, защото два пъти съм извеждал страната от криза, те са сурови, те не са популярни. От тях не можеш да станеш медиен герой", каза Иван Костов.

Той предположи че натискът от Брюксел върху новото правителство ще започне веднага.

Костов повтори, че не е имал разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и не са водени преговори за съвместно правителство. Той заяви, че без да е от "най-ревностните защитници", поддържа мнението на лидера на СДС Мартин Димитров и на Синята коалицията, че е по-добре да има коалиционно правителство, отколкото правителство на малцинството.

  Сигурно е, каза Костов, че първоначално ГЕРБ ще намерят широка подкрепа в парламента, "но когато стане въпрос за ключови, тежки гласувания, не виждам кой ще поеме отговорността, след като не знае за какво става дума".

На въпрос имат ли условия, Костов отговори, че имат "огромни условия" - България да бъде изведена от кризата, да се възстанови доверието на ЕС, европейските фондове прозрачно и почтено да се използват от българските общини.

Това го искат всички, каза той, но добави, че Синята коалиция е готова да понесе и политическа отговорност то да стане.

"Това е разликата между Синята коалиция и всички останали. Много ви благодаря, че казахте, че всички го искате. Всички го искате, но ние сме готови да го платим", заяви лидерът на ДСБ.

В отговор на въпрос Костов уточни, че програмите на ГЕРБ и Синята коалиция са сходни, тъй като "след дълги клатушкания ГЕРБ постепенно възприе всички основни тези на икономическата и на някои други отделни политики на Синята коалиция". По думите му това може лесно да се проследи.

"Нека това да не се разбира като особено претенциозно, но това е самата истина сега, това са фактите. И в този смисъл от тези заявени намерения ние виждаме увеличаващо се сходство, защото първата програма на ГЕРБ беше пълна катастрофа, тя беше абсолютно неприложима", отбеляза лидерът на ДСБ.

"Така че добре е, че постепенно се отива към еднакви възгледи, но всичко е въпрос в реализацията, всичко е в самата рецепта, по която ще започне да излиза България от кризата, ще започне да се връща европейското доверие. Това, което аз виждам, е една много тежка реалност. Аз не виждам готовност за толерантност от страна на ЕС към новото правителство. Искам да го кажа с голямо притеснение. Не виждам готовност те да бъдат търпеливи", каза Иван Костов.

Според него такива са нагласите и сред европейската десница, защото "наследството, което оставя тристранната коалиция, ужасява европейците" и "цялото търпение, което е имала Европа, го изчерпа с правителството на Сергей Станишев".

Той посочи, че и досега десните са настоявали за спиране на големи енергийни проекти като "Белене" и "Южен поток", като в последните шест месеца основният аргумент е, че в условия на икономическа криза България не може да си позволи нито бюджетни средства, нито да влиза в държавно гарантирани дългове за тези мегапроекти.

Той съобщи, че ПГ на Синята коалиция ще има двама съпредседатели, както е записано в коалиционното споразумение. Ние предлагаме Народното събрание да даде пример за икономии, за да могат след това да бъдат направени икономии в другите институции на властта, каза Костов. Той припомни, че до 2001 г. имаше 16 парламентарни комисии, сега са 25 и спокойно могат да бъдат сведени поне до 18.

"След това да се махнат личните шофьори и колите, персоналните на председателите на парламентарни групи, няма нужда от такова нещо. Те могат да имат предимство при ползването на другите коли. Това ще намали също сериозно щата", каза Костов. Според него обаче най-важно е да се премахне гласуването с чужди карти.

"Ние искаме Народното събрание да не допуска участие на бивши сътрудници на Държавната сигурност в комисията примерно по вътрешен ред и сигурност, по отбрана и външна политика по понятни причини", заяви лидерът на ДСБ. Същото условие се отнася до парламентарните делегации в НАТО и др.

Друго предложение е три от комисиите да бъдат конструирани на паритетен принцип - тази за противодействие на корупцията, тази за контрол над държавната агенция за национална сигурност и тази за контрол на европейската интеграция и усвояването на еврофондовете, и те да бъдат председателствани от опозицията, каза още Иван Костов.

Междувременно лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев заяви, че неговата група от 10 депутати в парламента ще подкрепи безусловно правителство на малцинството на партия ГЕРБ.

Новото правителство ще има не 116 депутати, а 126, заяви Янев пред БНР.

Той обаче предупреди, че РЗС иска на първо място да бъде декриминализирано управлението на страната, като бъдат окончателно отстранени семействата, които я управляват от десетилетия.

Янев каза, че единствено изправянето пред съд на виновниците за корупция и съмнителни сделки ще бъде доказателство за европейския характер на България.

Той атакува министъра на финансите Пламен Орешарски и лидера на ДПС Ахмед Доган, като заяви, че и двамата са корумпирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България