Костов и Мозер поздравиха мюсюлманите за Рамазана с критики към ДПС

Партия Демократи за силна България, чийто лидер е бившият премиер Иван Костов, е изпратила до районните мюфтии поздравление към мюсюлманите по случай началото на свещения месец Рамазан.

Партията желае на българските мюсюлмани да издържат изпитанията на доброволното си въздържание в свещените дни и с изпълнена от радост душа да празнуваме заедно празника Рамазан байрам, който от край време събира близки роднини и съседи на сладка трапеза, пише в поздравлението, предоставено в петък на журналисти.

За първи път в България българските граждани, изповядващи исляма, поемат изпитанията на свещения месец с назначен от държавата триумвират, вместо с избран от тях главен мюфтия, припомнят от ДСБ.

Този факт се отбелязва и в отправеното от БЗНС - НС поздравление към българските мюсюлмани, разпространено по-късно в петък. Според земеделците на Мозер вероизповеданието е назначено от държавата ръководство заради "нескопосания нов закон за вероизповеданията и вмешателството на определени политически сили в лицето на ръководството на ДПС". Това показва как "новият морал" и "новото време" са фактически стар остатък и стар прийом от времето на комунизма, заявяват от партията.

Изборът на Фикри Сали бе оспорен от част от мюсюлманите като наложен от партията на Ахмед Доган и заради това се стигна до варианта с определение на съда да бъде назначено временно ръководство на Главното мюфтийство от трима духовници, сред които обаче е и самият Сали.

Според ДСБ "недопустимото вмешателство на ръководството на ДПС и новоприетият Закон за вероизповеданията причиниха криза в изповеданието, доведоха до налагане на политически протежета в религиозните институции на мюсюлманите", както се посочва в поздравлението от партията.

Според ДСБ това е остатък от комунизма, но тогава уповаващите се на вярата са я съхранили, като са построили храмове в сърцата си. Техният храм не може да се превземе с подставени лица и днешните опити ще завършат с неуспех, заявяват от ДСБ.

Споделяне

Още от България