Костов и Стоянов се оттеглят, за да дадат път на дясно обединение

Костов и Стоянов се оттеглят, за да дадат път на дясно обединение

Лидерите на СДС и на ДСБ Петър Стоянов и Иван Костов заявиха независимо един от друг, че се оттеглят, за да дадат възможност за обединение на партиите си. Двете формации се провалиха на изборите за Европарламент, тъй като нито една не прескочи бариерата от 5.5 процента на избори

Ден след като ръководството на Демократи за силна България (ДСБ) начело с Иван Костов подаде оставка заради поредицата изборни загуби, във вторник това направи и Петър Стоянов.

Още след заседанието на Националния съвет (НС) на партията на 30 май ще бъде излъчена контактна група, която да влезе в преговори с ДСБ за създаване на обща дясна формация.

Ще подкрепим всеки избор на Националното събрание на ДСБ за политика към някакъв вид коалиране или обединение със СДС, заяви по-рано същия ден лидерът в оставка Иван Костов в предаването “Денят започва” на БНТ. Той посочи, че ако ДСБ и СДС се бяха явили с обща листа на евроизборите, щяха да имат двама евродепутати, а БСП и ГЕРБ – по четирима, вместо по петима.

Даваме си сметка, че избирателите се съпротивляват на това разделение между ДСБ и СДС, каза Костов. Според него веднага могат да се излъчат представители от ръководствата на двете партии да търсят общи отговори на най-важните въпроси.

Друга възможност е да се направи веднага споразумение за коалиция и съвместно явяване на местните избори. Открит е и вариантът за обединение, каза Иван Костов.

Запитан възможни ли са варианти за сближаване между двете партии, ако те са оглавявани от досегашните си лидери, Костов заяви:

“Аз съм отстъпил, не съм се вкопчил в политиката, нито в ДСБ. Не дезертирам и не бягам от отговорност... Така че, ако ние сме пречката, от моя страна няма проблем”, декларира бившият премиер.

“Това, което аз усещам, е, че при разделението аз казах - духът напусна СДС, тогава, ако си спомняте, само че дух без тяло не може. Стремежът на ДСБ да бъде верен на принципите и на ценностите за сметка на силно отслабване на волята за власт и на стремежа да отидеш във властта се оказа непечеливша политическа комбинация. От друга страна, в СДС остана достатъчно воля за власт. Така че тези неща трябва да бъдат балансирани очевидно наново”, обясни Костов как вижда философията на бъдещото обединение.

По-късно Петър Стоянов обяви на пресконференция, че целта е процесът на обединение да бъде поне формално приключен преди местните избори през есента. Бившият президент, който беше и водач на синята листа за евровота, обяви още, че се оттегля от политиката и ще се отзовава за съвет само ако “някой го повика”. Той ще обмисли и дали да не напусне парламента.

Според Стоянов истинското обединение на десницата може да успее, само ако всички десни лидери от времето на синьото управление се оттеглят от активната политика.

“Българското дясно може и ще се справи по-добре без нас. Това, което правя, не е театрален жест”, коментира той, повтаряйки думите на Иван Костов от понеделник.

Стоянов призова другите десни лидери също да се оттеглят, но без “лицемерие” само за да се кандидатират след това отново за ръководни постове.

Очаква се след седмица целият НИС на СДС да подаде оставка и да ръководи партията до провеждането на нова Национална конференция, която да избере ново временно ръководство, най-вероятно оглавявано от Мартин Димитров. То трябва да финализира обединението на десницата.

Димитров, който е временен евродепутат не присъстваше в общия кадър на поемане на политическа отговорност за изборната загуба, защото е в  Брюксел, за да “проведе последната си битка срещу увеличаването на акциза на дизеловото гориво”.

По информация на Mediapool от “Раковски” 134 ще предложат на ДСБ сливане на десницата под името СДС, тъй като всички създадени десни формации през последните години са произлезли от тази организация. Въпреки това на “Раковски” 134 демонстрираха готовност да бъдат направени отстъпки и в тази посока.

“Десният избирател не ни прие такива”

В анализа си за изборната загуба, Петър Стоянов определи кампанията като много добра и позитивна, без никаква грешка.

“Ние бяхме наказани, защото българският десен избирател не ни прие такива. Той отказа да гласува за толкова много разделени и враждуващи едни с други формации”, обяви той.

В същото време Стоянов обяви, че ГЕРБ не е алтернатива за десните избиратели, които не са припознали в Бойко Борисов своята политика и просто не са гласували.

В отговор на въпрос защо се отказва сега, а не през 2009 г., както беше обявил предварително, Стоянов заяви, че се е надявал при излъчване на един евродепутат СДС да излезе по-силен от тези избори. Той обяви още, че се е надявал обединението на десницата да се случи до 2009 г., но обстоятелствата са наложили по-бързите действия

Костов: Доган се самозабрави

Според Иван Костов най-лекият въпрос е отношението към БСП, на която десните са опозиция. В интервюто за БНТ той обаче определи ДПС като тежък проблем за държавата.

За нас е очевидно, че “Ахмед Доган като въшка препи с кръв и се наду, и просто става невероятно грозно да се гледа цялото това политическо нещо, което се случва”, каза Костов, който преди години се “записа” с друга крилата реплика – че Ахмед Доган е “проклятие за България”.

Доган се самозабрави, това според нас е недопустимо и всички трябва да вземат мерки, каза Костов. По думите му основната отговорност за това е на “президента, който му купи гласовете, за да бъде преизбран, и на БСП”.

Костов отбеляза, че СДС и ДСБ са на различни позиции за НДСВ и по-специално по казуса с царските имоти, като позицията на ДСБ е, че съдът трябва да постанови Симеон да върне отнетите от държавата имоти.

Границата на критичност към ГЕРБ не може да се мине

Тежък е въпросът за отношението към ГЕРБ, каза Костов, като посочи, че част от десните избиратели са гласували за новата партия, но остава “група десни демократично мислещи хора, които няма да забравят, че Бойко Борисов избра да напусне пожарната, а не Българската комунистическа партия, че след това беше в СИК, че след това беше телохранител на Тодор Живков и на Симеон Сакскобургготски, и че в момента е кмет, който не решава ефикасно нито един проблем на столичния град”.

“Ако говорим за отношението към ГЕРБ, то трябва да бъде базирано на тази силна критичност. Защото без нея всичко ще се размие и ще се окаже, че десетките и стотици хиляди хора, които не приемат иначе и това нещо като алтернатива, няма да имат свои представители. Тази граница според мен не може да се мине. От друга страна не може всички да бъдат политически противници”, смята Костов.

Тези въпроси да бъдат дискутирани вътре в ДСБ, ние търсим обновление, добави той. Лидерът на ДСБ в оставка увери, че ръководството желае да даде път на новите решения и да не пречи. Затова ДСБ открива дебат и кани на него своите учредители, които са хора от гражданското общество, както и всички граждански сдружения и политически партии, които биха желали да се включат.

“Ние сме в криза и действаме като хора, намиращи се в криза, стремящи се да намерят пътя за излизане от нея”, каза Костов. Като признак на тази криза той изтъкна това, че дори и да бяха се явили на тези избори в обща листа със СДС и да спечелят две места в ЕП, отново щяха да са губещи, защото досега десните имаха четирима представители в Страсбург.

Задачата е да посочим “слабостта на управлението” и основния си противник - за мен това е БСП и ДПС, и да кажем как ще ги свалим от власт. Това според мен е най-важното”, каза Костов.

Запитан защо не можаха да се възползват от скандалите и проблемите на управляващата коалиция, той отговори, че все още няма пълен анализ. Изтъкна обаче още една причина – “високото качество на политика” и “високия речник”, произвеждани от ДСБ, които впоследствие се заимстват като тези от ГЕРБ и “Атака” и ги превръщат в печеливши популярни тези.

Като пример за такава “заемка” Костов посочи атаката на българския етнически модел - цел, залегнала в първите политически документи на ДСБ преди три години.

“Просто съм изпреварил с години това, което съм усещал, че ще се случи. Не искам да се правя на пророк, но беше ясно, че нататък отиват нещата. А сега ги виждаме на практика какви размери са взели. Наглостта, арогантността на този човек, на Ахмед Доган, просто нямат граници”, каза Костов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?