Костов: Иззетият архив от кабинета на Ахмед Емин беше прикрит

Костов: Иззетият архив от кабинета на Ахмед Емин беше прикрит

Софийската градска прокуратура (СГП) обяви в сряда, че ще провери заключението на колегите си от районната прокуратура, които през април м.г. прекратиха делото за смъртта на Ахмед Емин. От СГП ще разгледат и справката от ДАНС, изпратена от премиера Бойко Борисов. Ако има достатъчно нови данни, разследването ще бъде възобновено, съобщи говорителят на главния прокурор Стеляна Кожухарова.

Преди ден Бойко Борисов изненадващо отвори затворената вече страница с делото "Емин", като обяви, че имало "тежки грешки" при разследването. В сряда окачестви разследването като "безобразно" и съобщи, че се издирват липсващи документи, но справките от ДАНС, за които спомена, вече били предадени в прокуратурата.

Иззетият архив от кабинета на Емин бил прикрит

Лидерът на ДСБ и ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов повдигна още малко завесата, като съобщи за иззета документация от кабинета на покойния шеф на политическия кабинет на Ахмед Доган – Ахмед Емин. "Има нещо, което беше прикрито. Това е очевидно и по него нямаше резултат. Това е иззетият архив от кабинета на Емин. Този архив аз не знам къде е", заяви Костов в сряда.

Той обясни, че е получил устен сигнал за иззетия архив, който е препратил където трябва, за да му обърне внимание прокуратурата.

Костов коментира, че документите са "сигурно някъде прибрани" и изискват специален анализ от хора, които разбират и могат да се ориентират в тях. "Ако Емин е бил дясната ръка на Доган, има сериозно поле за разследване, обработка и анализ на тази документация", посочи Костов като припомни, че името на Емин е изплувало и по делото "Галерия".

Помолен да коментира спекулациите, че чрез Емин службите са следили лидера на ДПС Ахмед Доган, Костов каза: "Лесен е отговорът. Просто трябва да се види дали Емин е бил сътрудник на службите. Но тъй като той няма как да излезе от Комисията по досиетата, защото не е заемал никаква длъжност, ние няма как да знаем какъв е отговорът, но компетентните органи сигурно могат да научат повече, стига да се заинтересуват".

Според съпредседателя на Синята коалиция е добре, че се възобновява интересът към случая, защото в българското общество са останали много "съмнения и бели петна".

Тезата, че ДАНС е следяла Доган чрез Емин, звучи достоверно, коментира Атанас Атанасов от ДСБ.

Според него в хода на разследването по операция "Октопод" са излезли факти и обстоятелства, свързани със смъртта на Ахмед Емин. Той посочи, че предишното ръководство на ДАНС не е извършило нищо по възложените му от прокуратурата задачи и никой не е работил по материалите, свързани с разигралата на се 17 октомври 2008 г. трагедия.

По думите му това е станало абсолютно умишлено, защото явно в дъното на този случай стояла Държавна сигурност. Атанасов посочи, че определени хора, които и днес заемат определени длъжности, трябва да отговорят на някои въпроси. Той визира бившия главен секретар и сегашен зам.-министър Павлин Димитров, който два часа след смъртта на Емин констатира, че ставало дума за самоубийство.

Взимани са доказателства като за самоубийство

"От анализа, който направихме, считаме, че по това самоубийство, ако се е работило правилно, е можело да излязат доста мотиви и да се насочи вниманието на разследващите към много по-широк кръг хора", каза премиерът в сряда пред Нова телевизия.

Борисов заяви, че не оспорва дали е самоубийство, или убийство, защото по начина, по който са взимани доказателствата, то е водено като самоубийство. "Има нарушения, недоглеждане, безобразно водене на разследването при случая със смъртта на Емин", каза още Борисов.

Оттук нататък чакам действията на главния прокурор, добави той.

"Заключението", че става дума за самоубийство, бе лансирано веднага след смъртта на Емин. Делото бе прекратено с мнение, че Емин е посегнал сам на живота си, без да е склоняван от някого.

Лидерът на БСП Сергей Станишев, по време на чието управление стана самоубийството и бе водено разследването, отказа коментар. Вие ме бъркате с пенкилер. Има си прокуратура, МВР, отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?