Костов: Ключът на здравната реформа е “счупен”

Костов: Ключът на здравната реформа е “счупен”

“Ключът на реформата е счупен, обществената солидарност се разпада и се стига дотам - който има пари да живее, а който няма - да умира”. Това каза в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов, според когото държавната политика е причина за кризата в здравеопазването, заради която опозицията внесе вот на недоверие към кабинета.

Вотът няма да мине, заявиха в понеделник представители на управляващата коалиция, според които криза в здравеопазването няма. Дебатите трябва да се проведат в сряда, а в четвъртък е самото гласуване.

Залогът е много голям - здравето на нацията - и този вот не бива да се гледа само през призмата на политическия му ефект дали управлението ще се запази или министърът ще остане на поста си, смята лидерът на ДСБ. В предаването “Денят започва” на БНТ той цитира данни на Световната здравната организация от 2005 г., според които в българското здравеопазване са вкарани нерегламентирано от населението над 1 милиард лв., т.е. с 50% повече отколкото бюджета.

Това е огромен сив сектор дори за икономиката, коментира бившият премиер.

Той посочи, че според ДСБ парите за здравеопазване са достатъчни – през миналата година те са били двойно повече от тези през 2001 г.

Тези 2,200 милиарда лв. обаче са “успели да създадат само мафия с бели престилки”, каза Костов.

Той обясни, че е увеличен съставът на бордовете в болниците, които заедно с директорите им се държат като ръководителите на държавни предприятия в началото на 1990-те. “Стояха на входа и на изхода приватизираха печалбите...оставяха на държавата загубите”, коментира Костов.

Той припомни оплакванията на министър Радослав Гайдарски (БСП), че наследил от кабинета на Симеон Сакскобургготски 240 млн. лв. дългове, които занулил. “Това са национализираните загуби от този лекарски елит, който вече е срещу реформите”, смята Костов.

Той посочи три причини за настоящата ситуация. Първата е, че правителството НДСВ и ДПС спря здравната реформа. Като начало саботираха въвеждането на информационната система – такава няма и до момента, макар че според преценка на СЗО е била изградена 95 на сто. Шест години тази информационна система я няма, което означава, че не е ясен броят на заболелите, какви са отпуснатите лекарства, какви са предоставените лекарски услуги, каква е ефикасността на доболничната, болничната, спешната медицинска помощ, коя болница колко работи, обясни Иван Костов.

Второ, продължи той, трябваше да се премине към финансиране на лекарски услуги, а не към финансиране на здравни заведения. Заради това, смята Костов, в момента най-големите болници с най-много  пациенти, трупат най-много дългове. Не трупат дългове тези, които не работят.

В края на м.г. министър Гайдарски раздаде 71 милиона лв. “на калпак”, по социалистически, на болници, които формираха дългове, включително и на тези, чиито ръководства той назначи, каза Иван Костов.

Като трета причина той посочи, че не са приватизирани поликлиники и други малки здравни заведения, които да се превърнат в конкурентни болнични звена.

“Най-важното в здравната реформа е да се създаде конкурентно здравеопазване”, подчерта лидерът на ДСБ.

Гайдарски се провали със стратегията

По повод атаките на министър Гайдарски Костов каза, че правителството на СДС, което той оглавяваше и което стартира здравната реформа, е оставило изградени институции на здравната реформа. Ако тази система беше следвана, здравната реформа щеше да бъде завършена. Щом като тази реформа спря, трябваше да бъде изградена нова политика, каза Костов и припомни, че миналото лято на министър Гайдарски е възложено да направи нова стратегия, но такава няма и до ден днешен.  

През декември Радослав Гайдарски “предложи някакви свои виждания, които бяха отхвърлени от коалиционните партньори. Сега му дадоха срок до края на януари, той не влезе и в този срок. Т.е., от една страна, има изградена нормативна основа и институции на реформата, от друга страна, има опит за демонтаж на тези институции и на тези закони”, посочи лидерът на ДСБ.

По думите му “всяко здравеопазване, включително и нашето, е икономическа система, която сама не може да се реформира” и са нужни воля, решителност и съгласие поне сред управляващите. Според него, ако не настъпи някаква промяна, здравето на нацията ще продължи да се влошава.

Костов ще смята за успех, ако вследствие вота на недоверие се “набележат стъпки, за да се продължи нататък, и се излезе от това блато”.

Той припомни, че не се правят редовни годишни доклади за здравното състояние на нацията.

“Ние нямаме анализ на заболеваемостта, нямаме прогнози за заболеваемостта, нямаме пакет от услуги, договарят се само цени, не се договарят количества от здравната каса. Здравната каса определя лимити и изпраща хората за лекарски услуги и за болнични услуги, ги изпраща на опашки и там ги чака корупцията”, изтъкна лидерът на ДСБ.

“Станишев не управлява това правителство”

Запитан време ли му е на премиера Сергей Станишев да направи промени в кабинета, Костов заяви:

“Самият Станишев не управлява това правителство, това е очевидно за всички. Да възлагате на г-н Станишев такива права и отговорности ще бъде силно пресилено, тъй като от него не зависи нито състава на министрите, нито структурата на кабинета. Всичко това се договаря по друг начин, за това е много пъти говорено, има си формула - осем, пет към три...”

В същото време лидерът на ДСБ припомни, че представители на НДСВ и ДПС критикуват правителството точно за здравната му политика.

Мингова: Опитваме се да подобрим модела, но не е намерен вариант

Внесеният вот на недоверие няма шанс да мине, заяви в понеделник пред БНР  председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков.

Той допълни, че вотът на недоверие към кабинета малко е изпреварил това, което коалицията е трябвало да предложи като алтернатива за здравеопазването занапред.

По думите му трябва ”да има обща позиция, която да държи сметка, от една страна, за достъпността, което за нас е първостепенният въпрос, и от друга страна, за финансовата осигуреност на здравната система”.

Той каза, че няма да се затварят болници в по-отдалечените селища.

Председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова съобщи в Плевен, НДСВ няма да подкрепи вота на недоверие към кабинета и той ще консолидира управляващите.

“Тези, които са инициатори на т.нар. здравна реформа в България и породените от нея проблеми, сега са вносители на вота на недоверие", каза Мингова.

Според нея предишното правителство и сегашното се опитват да подобрят действащия модел в здравеопазването, но “до момента не е намерен най-оптималният вариант то да бъде достъпно и качествено”.

Споделяне

Още по темата

Още от България