Костов: Най-голямото предизвикателство пред правителството е да удържи бюджета

Най-голямото предизвикателство пред правителството, финансовия министър и целия му екип е да удържат актуализирания бюджет, заяви в събота във Варна председателят на ДСБ Иван Костов, цитиран от БТА.

Според него най-спешно в страната трябва да се приложи смела и радикална административна и институционална реформа. Той припомни, че от "Синята коалиция" са дали предложение за намаление с повече от една трета на второстепенните разпоредители с бюджетни средства. По думите му е много важно в икономиката на страната да се влее ликвидност.

Костов коментира още, че 700-800 милиона от планираните средства от ЕС през тази година няма да се усвоят. По думите му няма да може да бъде изпълнен и планът за чуждестранни инвестиции в страната.

Основен проблем за българската банкова система е силното намаляване на отпускането на кредити и това е причината в икономиката да се движат все по-малко пари, посочи лидерът на ДСБ.

Истината е, че няма антикризисна политика, защото няма излизане от кризата, каза още Костов. Според него за една година ако бъдат приложени антикризисни мерки се излиза от кризата, но в страната сме в криза вече 18 месеца. Той обясни, че "Синята коалиция" е запознала управляващите със своите мерки за излизане от кризата и изрази надежда, че до края на следващия месец всички министерства ще имат свои сериозни програми и планове за действие.

Костов заяви, че "Синята коалиция" ще подкрепи на първо четене създаването на специални съдилища, но на второ ще настоява те да не се превръщат в съдилища за определена категория лица, а за определена категория престъпления.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?