Костов: Нападението срещу Доган е политическа провокация

Несериозно е всичко да се стоварва върху човек с маниакални проблеми

Иван Костов, Сн: БГНЕС

"Това не е покушение, не е опит за убийство, не е атака. Това е политическа провокация и това е вярната дефиниция", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов по повод нападението срещу Ахмед Доган от 25-годишен младеж с негоден за убиване газов пистолет. "Това е политическа провокация, чийто причинители трябва да бъдат изяснени от управляващите. Върху тази политическа провокация ДПС ще се качи и ще прави предизборна кампания. Не ще да е толкова проста тази работа", заяви Костов в понеделник.

Начинът, по който обаче са тръгнали да го правят - да стоварят всичко върху човек с маниакални проблеми, не е сериозно, заяви той. Според него оттук нататък "ДПС ще
тръгне да гради върху това политическа кампания".

Според него "изказвания на хора като тези от Института по психология, които изцяло изпълняват поръчките на Цветан Цветанов, са последните хора, които трябва да бъдат изкарвани по телевизията".

Той подчерта, че случилото се и политическа провокация срещу референдума за АЕЦ, защото измести от фокуса на обществото предстоящото национално допитване.

"Тази провокация засмуква в себе си най-важното събитие в последните 50 години. По този начин тя влияе и на българската политика и саботира едно изключително важно усилие на българското общество", каза още Костов.

ДСБ призовават всички граждани да участват в референдума и да гласуват с "не". Нашият призив в тези последни 6 дни е да не се поддават хората на внушения, че нищо не зависи от тях и да излязат да гласуват с "не", отбеляза председателят на ДСБ.

По-рано в понеделник Атанас Атанасов от Националното ръководство на ДСБ изрази мнение, че целта на нападението над вече бившия лидер на ДПС е била да се провали Осмата национална конференция на партията и да се попречи на Доган да се оттегли от ръководния пост.

Той се аргументира с факта, че на няколко пъти бившият оперативен ръководител на Доган в Държавна сигурност е споделял, че той се е опитвал да се оттегли като шеф на ДПС, но не му е било позволявано. От думите на Атанасов стана ясно още, че хората, които биха имали интерес от оставането на Доган начело на партията представляват или определени бизнес, или политически кръгове.

През последните два дни бившият шеф на НСС нееднократно коментира пред медиите, че според него нападението от събота е "театър", като основният му довод бе, че през последните години Доган "се беше превърнал в много сериозен воденичен камък на врата на собствената си партия".

В понеделник Атанасов намекна пред бТВ, че интерес от евентуалното оставане на Доган начело на ДПС биха имали и управляващите от ГЕРБ. Атанасов напомни за прословутата реч на Доган от село Кочан преди изборите през 2009 г. за "порциите в държавата", след която са били "наляти" хиляди гласове в подкрепа на партията на премиера Бойко Борисов.

"1% е вероятността това момче да е действало само. Моята версия е, че някой се е притеснил, че Доган излиза от политиката", заключи Атанасов, добавяйки, че от събота насам "проправителствени журналисти и медии се опитват да ни втълпят", че няма никаква организация зад действията на нападателя Октай Енимехмедов.

Подробни информации за предсмъртното писмо на 25-годишния бургазлия и ненавистта, която таял към Доган, както обясняват от Института по психология към МВР, бяха публикувани във вестниците "Стандарт" и "24 часа", които традиционно получават неофициални данни от вътрешното министерство.

Атанасов обясни също, че самият факт с какво оръжие се е снабдил нападателят, също води към тази теза, тъй като с газово оръжие младият мъж би могъл да нанесе наранявания на Доган, ако беше произвел изстрел, но без да го убива. Така конференцията е щяла да се провали, а Доган да бъде закаран в болница, добави общинският съветник от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването.

"Това е партийно мероприятие, но Доган има персонална охрана от НСО. Ако този човек имаше боен пистолет, Доган щеше да бъде убит", обясни още Атанасов и определи действията на гардовете от НСО, като "тотален провал".

По думите му качването на Енимехмедов на сцената изобщо е нямало да бъде допуснато, ако охранителите от службата са били с лице към делегатите от конференцията, а не са седели на втория ред. Добави и, че някои от най-добрите служби в света при подобна ситуация биха ликвидирали нападателя.

Споделяне

Още по темата

Още от България