Костов напуска СДС

Иван Костов и още 26 депутати напускат СДС, но остават в парламента. Решението бе взето след извънредно заседание на народните представители ден след Националната конференция на СДС, която презизбра за лидер Надежда Михайлова и почти цялото досегашно партийно ръководството.

Във вторник депутатите ще решат дали ще се отделят в отделна парламентарна група и остават ли в Парламентарния съюз на ОДС, който в момента е втората сила в Народното събрание. Настроенията в Г-29 са по-скоро ПС на ОДС да се запази, макар че напусналите СДС депутати се очаква да създадат нова дясна партия.

Костов: Деградирахте в клика, преследваща користни цели

"Уведомявам ръководството на СДС, че напускам партията" казва бившият премиер и лидер на СДС в специално писмо, изпратено до НИС, до местния клуб и медиите.

"След като започнахте да бягате от отговорност и нарекохте загубата си на местните избори "победа", доведохте СДС до криза, която видно от последната ви конференция не можете да преодолеете и не сте в състояние да задържите доверието на избирателите", посочва Костов в писмото си.

По думите му ръководството е престанало да отстоява националните интереси и е свело е цялата си политика до въпроса с кого ще се коалира и партията и флиртуване с медиите.

"Защото деградирахте от каузална и реформаторска партия в партия на политическото статукво и конюнктура, в клика, преследваща користни цели", посочва още Иван Костов.

Ще остане ли ОДС втора парламентарна сила

Засега не е ясно дали СДС ще напуснат Иво Цанев и Марио Тагарински, които също подписаха преди месец призива за оттегляне на Надежда Михайлова и НИС. Двамата не са присъствали на днешното заседание. Не е участвал и Иван Костов, който бил болен от грип, но потвърдил по телефона, че днес напуска СДС. Тази сутрин Цанев заяви, че ще обяви лично решението си в следващите няколко дни.

Ако те останат в партията, ПГ на СДС ще се състои от 14 депутати, заедно с изключения от ПС на ОДС Никола Николов, който се очаква да бъде реабилитиран от хората на Надежда Михайлова. Към тази бройка се добавя и депутатът Петър Жотев, който не е член на СДС и за когото не е сигурно дали няма да се присъедини към групата на Костов.

В ПС на ОДС членуват още 8 народни представители от Демократическата партия, БЗНС - НС и социалдемократи.

Ако ПС на ОДС се разпадне, групата на Костов ще е трета парламентарна сила след НДСВ и Коалиция за България, а ПГ на СДС - пета - след ДПС. При този сценарий ОДС няма да бъде втора парламентарна сила и при евентуална правителствена криза няма да има правото да получи мандат за съставяне на кабинет при провал на НДСВ.

В събота се решава учредяването на новата партия

Излизаме от СДС, защото на 14-та национална конференция кризата в партията се задълбочи и бе препотвърдено статуквото, заяви от името на колегите си депутатка Теодора Константинова. В изявлението се казва още, че форумът е потвърдил тезата на депутатите за "служебна конференция с предрешен резултат".

Русенската депутатка покани медиите чуят посланията на 29-мата на 28 февруари в университета по архитектура в София. В събота няма да се създава нова партия, а ще се реши кога да е учредителното ѝ събрание, казаха депутати по повод появилите се информации, че формацията ще се учреди на Великден.

Миналата седмица на среща със симпатизанти Иван Костов призова който желае, да дойде пак в същата зала на 28 февруари, "за да решим заедно дали да послушаме африканския ловец ( депутата Никола Николов -б.р.) и да напуснем парламента или да продължим напред да се борим".

Константинова обяви, че Г-29 няма да излизат от парламента. По време на срещите на депутатите със симпатизанти на СДС в Русе, Варна, Пловдив и София, хората недвусмислено са заявили желанието си за политическо представителство в Народното събрание в лицето на Костов и неговите съмишленици, аргументира се Константинова.

Името на новата партия все още не е ясно. Искаме да чуем максимален брой гласове и мнения, посочи още Константинова с мотива, че депутатите не искат да правят партия отгоре, а заедно с всички свои съмишленици.

Мозер и Праматарски очакват ПС на ОДС да се запази

БЗНС-НС и ДП очакват ПС на ОДС да се запази и вътре да останат депутатите, излезли от СДС, стана ясно от изявления на Анастасия Мозер и Александър Праматарски.

Ние сме в добри отношения и с едните, и с другите, защото няма причина да бъде друго, заяви Мозер пред БНР. Всички сме в едно и също политическо пространство - център-дясно и винаги, надявам се, ще си сътрудничим в парламента и извън парламента, добави тя. Мозер отказа да отговаря на коя от двете групи симпатизира повече, обявявайки, че Иван Костов е бил изключително добър министър-председател, извадил България от кризата и я поставил на политическата сцена в Европа, за което помогнала много и Надежда Михайлова с дейността си на външен министър.

Надявам се оттук нататък да изграждаме мостове и към едната, и към другата оформяща се група, за да намерим единодействие, заяви и Александър Праматарски. По думите му, заради досегашните разделителни процеси ОДС е бил слаба опозиция в парламента.

Говорителят на СДС Николай Младенов отказа да коментира решението на 27-те и дали е възможно да продължат да съжителстват в ОДС. Членът на НИС Йордан Бакалов пък каза, че всеки има право на избор и не вижда какво да коментира, след като Г-29 бяха обявили намеренията си предварително.

Иво Цанев още се мъчи

Пред Би Ти Ви депутатът Иво Цанев, който не присъства на сбирката на колегите си, определи провелата се извънредна конференция на партията като служебна и в същото време като конференция на разцеплението и на статуквото. Цанев, Марио Тагарински и Георги Панев бяха единствените от Г-29, които не бойкотираха форума.

Надежда Михайлова отдавна не е лидер на СДС, много ми е трудно да остана с това ръководство в една парламентарна група и да защитавам политика, която не приемам, допълни Цанев, но с уточнението, че е в СДС от 10 години и винаги е работил за единството на партията.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?