Иван Костов:

Костов: Не Западът, а Русия заплашва България

"Съзнателно не се налагат санкции върху "Газпром"

Ивам Костов. Сн.БГНЕС

Партиите се препозиционираха преди европейските избори, заемайки проруски позиции и то без изключение, коментира бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов.

 

"Тези, които са в парламента, включително ГЕРБ, те… защо казвам препозиционираха се? Защото те бяха позиционирани на европейски атлантически позиции – поне така декларираха. И тази промяна според мен може да бъде тълкувана само като опит да се запазят гласове, които иначе биха били загубени, ако политическата партия или коалиция ясно застане на проевропейски позиции", коментира Костов пред бТВ.

 

В отговор на въпрос дали това поведение не се дължи на една по-масова обществена симпатия към Русия, той иронично коментира, че и в руското посолство в София се издават визи, но никога не е виждал опашки там.

 

Той посочи, че ГЕРБ се е позиционирала по същите причини, поради които БСП - "бидейки популистка формация в центъра на политическия живот, те се стремят и те да намалят такива загуби".

 

"Освен това там има много сериозен респект пред самия Путин, персонален, от лидерите на партията. Така че и това дава своите отражения. Което означава, че се открива едно широко пространство, в което могат да влязат партии, които да защитават ясни европейски съюзнически позиции на страната", каза Костов, който в момента е ръководител на Лабораторията за управление на риска към Нов български университет.

 

Русия би нанесла щети на България

 

Според него украинската криза създава риск не толкова за туризма или строителството, колкото за политическия живот в нашата страна.

Той посочи, че съзнателно се крие, че Русия, а не САЩ и ЕС може да нанесе щети на България, ако ѝ бъдат наложи санкции.

Костов припомни, че наложените до момента западни санкции не засягат руската държава, а конкретни фигури около президента Владимир Путин, за които се смята, че са отговорни за анексирането на Крим, нарушаването на Женевското споразумение и останалите нарушения на международните договорености в Украйна.

"Силата на санкциите върху въпросните лица зависи от размера на тяхното лично скрито богатство и активи в чужбина, ако са обикновени хора, санкциите няма да ги засегнат. Ако лицата са корумпирани и са се облагодетелствали от близостта си с руския президент, санкциите ще ги засегнат много болезнено. Съдейки по реакцията на Русия, явно е второто”, коментира Костов.

Той посочи, че съзнателно не се налагат санкции върху "Газпром" и ръководството му, като по този начин западните страни се въздържат от това да дадат повод на Русия да отговори с "масово санкциониране", каквото например за България и Украйна би било спирането на доставките на синьо гориво.

"България не може да повлияе на това, което правят ЕС и САЩ. Всъщност, то въобще не е свързано с нашите политически или икономически възможности", каза Костов.

 

"За нас и за мен и великорусите, и украинците са братски народи. Това е вън от съмнение. Те са славянски народи и ние и към едните, и към другите би трябвало да имаме еднакво отношение. В този смисъл ние не можем да желаем лошото на тези хора, защото с тези хора сме много близки. От тази гледна точка, например, е добре да видим обстоятелството, че не се налагат санкции примерно върху "Газпром“ и върху неговия президент... Аз си го обяснявам с желанието да се спестят точно на обикновените хора, на украинците, пък и на нас да не се дава повод Русия да направи такива ходове, които да представляват масово санкциониране", коментира още той.

 

Много по-важни са реформите

 

Бившият премиер посочи, че популисти има и в Европа, в т.ч. и в ЕНП, но у нас "популизмът е отказ от реформи в една ситуация, която изисква смели реформи за България".

 

Според него при тежка дефлация и застрашени бюджетни приходи т.нар "ляв модел" у нас е невъзможен заради наличието на валутен борд и съпътстващите го ограничения върху политиката на централната банка.

 

Костов беше каза, че демографската криза е много по-сериозен проблем от външнополитическата обстановка. Тя прави невъзможно реализирането на стратегия "Европа 2020" за интензивен икономически растеж, базиран на знанието, а освен това изтичането на население в трудоспособна възраст означава, че оставащите българи ще са с ограничено потребление.

 

Бившият премиер посочи, че има решение на демографския проблем и то минава през сериозни реформи в здравеопазването (което трябва бързо да възстановява работещите и да намали преждевременната смъртност) и образованието (което трябва да произвежда специалистите, които са нужни на пазара).

 

Костов заяви, че европейските избори няма да променят нищо по демографския въпрос и посъветва управляващите да поискат нови избори.

 

"Това правителство с тази подкрепа фактически е в патова ситуация, изпълнителната власт, не може да направи тези реформи, страхува се, защото няма подкрепа", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво правителство е добре да има сега?