Костов обеща нова партия на 28 февруари

На 28 февруари най-вероятно ще бъде учредена новата дясна партия на отцепилите се членовете и привърженици на СДС. Това стана ясно от изявлението на Иван Костов пред симпатизанти в София, които препълниха една от залите и фоайето на Университета по архитектура, строителство и геодезия на среща, организирана от клуб "Диалог".

Клубът, възникнал като общност на дясномислещи хора, може да изиграе ключова роля при формирането на новата политическа сила, която няма доверие на сегашното ръководство на СДС начело с Надежда Михайлова.

Иван Костов заяви, че няма да ходи на партийната конференция на 21 февруари, където се очаква Надежда Михайлова да бъде единственият кандидат за лидер на СДС и да бъде преизбрана. Нейните опоненти - групата на 29-те депутати, местни структури и симпатизанти настояваха тя и Костов да не се кандидатират в името на единството на СДС, но Михайлова отказа.

Все още някои вярват, че чудото може да се случи, каза Костов по отношение на онези, които смятат, че възможен обрат на конференцията и заяви, че на следващия ден ще напусне СДС. Дано буквите оцелеят, но каузата я няма, обяви бившият премиер и лидер на партията пред близо 2000 души.

След това той призова който желае, да дойде пак в същата зала на 28 февруари, "за да решим заедно дали да послушаме африканския ловец ( депутата Никола Николов -б.р.) и да напуснем парламента или да продължим напред да се борим".

За мен, а и за хората, с които разговарях, е ясно, че нито едно от трите неща, които Надежда Михайлова обеща при избирането си за лидер на СДС през 2002 г. не се случи, продължи Костов. Тя обеща единство на СДС, връщане във властта и реабилитация на управлението на ОДС, припомни той.

След срещите с граждани в София, Пловдив, Русе, Варна, днес Костов обясни, че разделението в синята партия се е спуснало много надолу и че опитни политици щяха да отдавна да забележат тревожните тенденции.

Синя каска и дъждобран

Наричат ни "кликата на Костов", "група граждани" - каза той по адрес на "Раковски" 134 и добави - това движение тръгна от гражданското общество, от едни интернет чатове и виждам, че се връщат духа, енергията и устрема, характерни за свободния човек.

Десетки симпатизанти посрещнаха Иван Костов със скандирания - "Костов! Костов!". Той пристигна в университета четири минути преди началото на срещата, като едва си проправи път сред насъбралото се множество. На входа бе посрещнат от симпатизанти, които му подариха синя каска и син дъждобран, за да "се брани от клиентелистите", а други му предложиха име на новата партия - "Синя дясна сила".

"Надежда, иди си, за не си отидем ние"

"Преди време се обърнах към Надежда Михайлова с молба - отиди си ти, за не си отидем ние", заяви на срещата оперната певица Александрина Пендачанска, която е едно от лицата на сините митинги през изтеклите години. След това Александрина каза, че е дошъл моментът наистина да си тръгнат.

Поп певецът Стоян Михалев пък призна, че е "болен Костовист" и че не иска да живее в държава, управлявана от мафията и наркодилърите.

Повечето от изказванията на хората в залата съдържаха призиви за създаване на нова партия. Очакваше се нейното обявяване да бъде именно на днешната среща.

Явно е, че се намираме в много тежка криза и за това отговорност носи председателят на СДС, това заяви пловдивският депутат д-р Васил Паница в началото на срещата. "Не може да загубиш 400 хил. гласа и да казваш, че си се представил добре на изборите. Не може да загубиш катастрофално София и да казваш, че това е лична загуба. Ние в три Национални съвета се опитахме да спасим това, което е останало от СДС, но за съжаление не успяхме, допълни д-р Паница.

Кризата в СДС, която тлееше през последната година, стана явна именно след местните избори и отказа на Надежда Михайлова да подаде оставка след загубата. Тя и екипът ѝ обаче смятат, че вина за провала носи Иван Костов, заради скандала с фондация "Демокрация".

"СДС -казионен е във фалит"

СДС - казионен е във фалит, заяви пред публиката д -р Николай Михайлов. Трите букви, които станаха част от собствената ни биография, са само фасада, зад която няма политическа сила, добави той. По думите му, ръководството на СДС е ликвидирало опозиционната партия на България и "ние не можем да допуснем това".

"Раковски" 134 се обитава от хора с ярък политически дефицит. Каузата на официалното СДС е "всички срещу Костов", посочи още д-р Михайлов.

Актьорът Йосиф Сърчаджиев пък се обърна към множеството с призива: "Никога не оставяйте водачите си сами".

Сугарев: Екатерина Михайлова ще е лидер на новата партия

По -рано днес бившият зам.-председател СДС Едвин Сугарев прогнозира, че лидер на новата партия няма да бъде Иван Костов, а Екатерина Михайлова. Нужен му е преходен лидер, за да не понесе негативите от загуба на парламентарните избори, каза Сугарев пред БНР. Тази нова партия няма да се пребори за властта на парламентарните избори, тъй като потенциалът ѝ е около 5 % по мнение на социолозите, тя няма да се опита да обедини дясното пространство, каза още той.

На срещите, които Иван Костов проведе, не се очерта политическа алтернатива на СДС, никой не говори каква ще бъде политиката на новата партия и какви ще бъдат нейните цели, коментира Едвин Сугарев.

Той беше принуден да напусне и НИС, и Националния съвет на СДС заради острите си критики към политиката на ръководството начело с Надежда Михайлова миналата година, но тогава всички - и депутатите, които сега са против Михайлова - го заклеймиха и обявиха за враг.

Според Сугарев целите на новата партия са свързани с лично и колективно оцеляване - на Иван Костов и на депутатите около него. Надежда Михайлова е слаб лидер и един от големите ѝ грехове е, че не успя да застане срещу Иван Костов и се остави да бъде зависима от него, посочи Сугарев. Затова според него е добре да се намери трета фигура, достатъчно силна, за да може да поведе СДС, избягвайки разцеплението в посока на адекватна политика. Такава фигура обаче няма, заяви Едвин Сугарев. Разцеплението гарантира победата на БСП на следващите избори, обобщи той.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: