Костов: Обществото е подложено на гигантски лъжи, актуалната е, че Западът е агресор срещу Русия

"Най-тежкият проблем в момента у нас е заграбването на собственост“

Иван Костов

Българското общество е подложено на пропагандна агресия, която създава у него мощни нагласи. Убеждава го в правотата на политиката на Владимир Путин. Тези нагласи се споделят от значителна маса от българското население. Това заяви бившият премиер Иван Костов пред Нова телевизия в неделя.

По думите му тази пропагандна агресия се осъществява по много професионален начин. Например, "втълпяване у хората на гигантска лъжа, която след това така травмира съзнанието на хората, че те не пускат каквото и да било друго, друг факт, който да компрометира тази лъжа“.

Като пример за такава лъжа в миналото Костов посочи самия себе си. "80 процента от хората повярваха, че аз съм собственик на половин България. А аз не съм взел един пирон от приватизацията“, каза той.

Според него сега лъжата е, че Запада е агресор срещу Русия.

"Което въобще не е така. Защото Русия подържа войски на територията на Грузия, завладяла е част от територията на Молдова, има войски в източна Украйна, окупира Крим, има войски в Армения. Русия е тази, която фактически нарушава границите. Санкциите срещу тях са ответна мярка", допълни Костов. По думите му големите лъжи се повтарят като ехо.

Бившият премиер посочи, че в България има достатъчно сили, които биха желали да се дискредитира страната. Това са интересите на Кремъл, това са интересите на ръководството на Русия, което е в конфликт с Европейския съюз и се стреми да го разруши, каза той.

Той посочи, че няма нищо общо с биографията му, написана от доскорошния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Аз не мога да осъдя всички, които са ме клеветили и набеждавали. Би трябвало да съм милионер, ако можех да ги осъдя, както направи канцлерът Хелмут Кол с автора на такава книга за него, но в друга среда, при друго право, допълни бившият премиер.

"В момента в политиката, държавната администрация и институциите отиват хора, които не са успели в частния бизнес. И се получава гигантско несъответствие в полза на частния бизнес, където се струпва интелектуалната мощ на страната”, каза Костов. "Пролетариатът” се оказва в политическата класа и в администрацията”, добави той.

Според него най-тежкият проблем в момента у нас е "нападението върху собствеността, заграбването на собственост”.

"Започна от 2002 година и непрекъснато е практика в страната. Това е елиминиране на стария собственик и отнемане от него на неговите активи в полза на други лица. В България става с помощта на прокуратурата, държавната машина. Това е недопустимо”, заяви Костов.

Той даде за пример заводът „Емко”, като според него до решение по казуса се е стигнало благодарение на работниците и тяхната съпротива.

"Мисля, че това основаната причина за ниското ниво на авторитет на нашата страна и недоверието към нея. Това е причината да не влизаме в Шенген. В това се корени и причината да не влизаме в еврозоната. Ако си мислят, че това не се вижда в Европа, много се лъжат", уточни бившият министър-председател.

Що се отнася до отношенията между президента и управляващите, определяни от мнозина като война между институциите, Костов заяви: "Не знаем какво точно става зад кадър в този конфликт между институциите, виждаме само външната страна. Съдим за позициите им от медийните изяви на Борисов и Радев”.

Според него, ако този конфликт не бъде преодолян преди председателството ни на ЕС, ще "докажем тезата на Кремъл, че България не е за Европейския съюз, а е част от руския свят”.

Костов смята за безспорно, че съществува риск от ефекта на доминото в ЕС след Брекзит и референдума в Каталуния. По думите му шансовете за разпадане на ЕС са 50%.

"Това е много сериозен процент. Става много осезаемо разграничението на страните на такива от ядрото и периферията, в която безспорно сме ние, и то в крайния ъгъл на периферията”, заяви Костов. „България ще председателства ЕС в много труден период”, добави той.

Според него скандалът с роднинските назначения е малко преекспониран, тъй като това го има навсякъде. Той даде за пример и президентската институция, като посочи съветниците на Румен Радев, които били "негови близки и познати от военната му кариера".

"Докато бях премиер имах 28 живи братовчеди. Нито един от тях не ме е търсил", заяви Костов.

Костов посочи, че най-близките му са платили огромна цена за участието му в политиката: "Майка ми си отиде заради това, баща ми също. Те не понесоха тази кампания срещу мен. Не бих посъветвал никой от семейството си да влиза в политиката”.

Споделяне

Още от България