Костов: Общият ни приоритет с ГЕРБ е тройната коалиция да отиде в опозиция

Костов: Общият ни приоритет с ГЕРБ е тройната коалиция да отиде в опозиция
Макар че отношението на ДСБ към ГЕРБ си остава неизменно критично, двете партии имат общ приоритет и това е БСП, НДСВ и ДПС да отидат в опозиция. Това стана ясно от изявлението на лидера на ДСБ Иван Костов в неделя пред БНР.

Отношението ни към ГЕРБ е „абсолютно неизменно и едно и също е било винаги, защото нямаме причини да го променяме“, каза той.

Програмата на ГЕРБ е популистка и нереалистична, в много отношения неприложима, според лидера на ДСБ. Той допълни, че очакват ГЕРБ да се разграничат от кметове и общински съветници, които дойдоха от Държавна сигурност и напълниха редиците на партията.

„Но ние имаме един и същи приоритет. Приоритетът е БСП, ДПС и НДСВ най-после да отидат в опозиция. Те управляват вече 8 години. Добре е да се проверят делата им, да се поставят под критичния поглед на независима, на дошла друга управляваща сила, която да каже: това е било правилно, това не е било правилно. Да потърси сметка от провинилите се. Да каже кое е причинило щети на страната и т.н. А не да гледаме само прочита на едни и същи хора за това, какво се е случило“, каза още Иван Костов.

По думите му „на тази основа може да се търси взаимодействие в едно бъдещо Народно събрание, но е много рано да се говори“.

На въпрос за взаимоотношенията на ДСБ със СДС, той коментира, че се вижда възстановяване на известен опозиционен тонус.

Новият бранд СДС ще е готов до изборите през 2009

Ще се явим самостоятелно на парламентарните избори, заяви лидерът на СДС Пламен Юруков в същото предаване. За година и половина бихме могли да се подготвим, защото не очаквам предсрочни избори и не сме готови за такива, допълни Юруков.

До края на март той предвижда да приключи реформата на партията "и за около една година да разработим новия ни бранд”.

Юруков посочи, че планът е нов консерватизъм в неговите три направления: малкото правителство, опазването на околната среда и социалната политика.  

Борисов: Предсрочните избори са наложителни

Животът налага нова избирателна система, обществото я иска, практиката я налага, каза лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов пред БНР. Той повтори, че предсрочните парламентарни избори са „наложителни“.

“Начинът, по който се разпредели бюджетът, начинът, по който се разпадна НДСВ, начинът, по който два избора минаха и се оказва, че първата политическа сила не е представена в парламента, всъщност вече променя статуквото в държавата” допълни Борисов, чиято партия събра най-много гласове на два вота, проведени през 2007 г.. Той определи предсрочните избори като приоритет на обществото и допълни, че не смята, че другите дясно-центристки партии не са готови.

Инфлацията и проблемите с еврофондовете ще се пренесат и в 2008 г.

Преди това лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че работата на парламента през тази година се е характеризирала с „диктат и мачкане“ на опозицията от страна на управляващите.

„Българските избиратели избраха слаба опозиция... Искаха цялата власт да се концентрира в ръцете на БСП, ДПС и НДСВ“, каза Костов и допълни, че за тях е трудно дори да съобщят на обществото, че в последния ред на Закона за бюджета правителството предвиди държавен дълг в размер на 1 милиард и 200 милиона лв. за АЕЦ „Белене“.

„След като изхарчи за 3 седмици милиард и 400 милиона, сега за 1 час Народното събрание увеличи дълга на страната с  милиард и 200, и то след наглото лъгане от страна на членовете на това правителство и най-вече на тогавашния енергиен и икономически министър Румен Овчаров, че няма да има държавни гаранции за изграждането на АЕЦ „Белене"“, посочи бившият премиер.

„Очевидно е известно на Европейската инвестиционна банка, че ползите са съмнителни, а разходите - огромни, и затова е поискала държавна гаранция“, поясни той.

Високите цени през изтеклата година, над 12.5 - 13 процента инфлация, ще се пренесат и в следващата година, когато ще има също висока инфлация, спомогната от действията на управляващото мнозинство, защото бяха покачени акцизите на много от най-масово купуваните стоки като горива, ток, въглища, цигари, посочи Костов пред БНР.

Според него ще се пренесе и проблемът с липсата на капацитет за усвояване на еврофондове.

Попитан дали това означава, че 2008 г. няма да бъде по-добра от 2007 г. за българите, той отговори, че годината ще бъде по-добра за хората с доходи над средните.

„Нека да не си кривим душата. Не бива да сеем навсякъде съмнения в това, което се случва. Тези хора ще бъдат по-добре, първо, защото бяха облекчени много силно данъчно. Така че хората, които правят бизнес, хората с висока квалификация, с високо заплащане, с добри професии, хората от средната класа ще бъдат по-добре“, каза лидерът на ДСБ.

Споделяне

Още от България